Miks on vaja majandusministeerium kaheks jagada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium. Foto: Toomas Huik

Eile teatas reformierakondlasest peaministrikandidaat Taavi Rõivas, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium jagatakse uues valitsuses kahe ministri – majandus- ja taristuministri ning väliskaubandus- ja ettevõtlusministri – vahel.

Sotsiaaldemokraatide juht Sven Mikser selgitas, et nii majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kui ka sotsiaalministeeriumi puhul on tegemist väga suurte vastutusaladega ja mõistlik on ka poliitilist vastutust jagada.

«Juba siis, kui Siim Kallas oli peaministrikandidaat, rääkisime võimalusest, et eksporti toetav ministrikoht juurde luua. Mitte eraldi ministeeriumiga, aga kas välisministeeriumi või majandusministeeriumi juurde. See oli ka uue peaministeeriumi kandidaadi Taavi Rõivase soov ja leidis meie poolt aktsepteerimist,» selgitas Mikser.

Praeguses valitsuses jääv väliskaubandus- ja ettevõtlusminister portfellita, kuid pikemas perspektiivis on koalitsioonil plaanis valitsemist muuta lähemale skandinaavia mudelile ja võrdsustada kõikide ministrite staatused, mis tähendaks ka võimalust vaadata juhtimisalasid ministeeriumidest mõnevõrra lahus.

Väliskaubanduse toetamine on Mikseri hinnangul prioriteetne valdkond, kuid praeguses majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis on põhiline osa tööst olnud seotud infrastruktuuride ja kommunikatsioonidega.

«Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poliitiline juhtkond on pidanud väga suures mahus tegelema selliste teemadega nagu Estonian Air, elektrijaamad, raudtee. Seal kõrval selline välismajandus pole tõusnud piisavalt oluliseks valdkonnaks, aga me teame, et ka selles valdkonnas on probleeme ja seda, mida peaks ümber hindama ja vaatama,» kirjeldas Mikser.

Samas rõhutas Mikser, et uute ministrikohtade loomine ei too kaasa ei tugistruktuuri ega valitsemiskulude suurenemist. «Vastupidi, me otsustasime, et valitsemiskuludes tuleb saavutada kokkuhoid ja tuleb leida säästukohti 15 miljoni euro ulatuses. Kummagis ministeeriumis ei tohi ühe ministrikoha lisandumine kaasa tuua ei kulude ega struktuuri paisutamist,» rääkis Mikser.

Ta lisas, et kõik detailid valitsuse struktuuri muutmisest ei ole veel kokku lepitud ja täpsed piirid tuleb veel eelolevate nädalate jooksul selgeks vaielda.

Mikseri sõnul ei ole otsus ministeeriumid kahe ministri vahel jagada siiski otsene hinnang praeguste ministrite tööle. «Olles olnud väga kriitiline praeguse majandus- ja kommunikatsiooniminstri paljude tegemiste suhtes, siis me siiski lihtsalt vaatasime, et oleks optimaalne sellist suurt vastutusala jagada. Ka poliitilist juhtimist. Ka sotsiaalministeeriumis, mis ei ole ju hinnang praeguse sotsiaalministri ja peatse peaministri tööle. Lihtsalt ka tema ise leidis, et on mõistlik vastutust jagada,» selgitas Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles