Ott Pärna: meie majandus on ka kriisi järel lihtsakoeline

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Pärna.
Ott Pärna. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi tegevjuht Ott Pärna ütles täna Kumus Eesti ruumilise arengu konverentsil Eesti majanduse kasvuvisioonist kõneldes, et paljuräägitud stuktuursed muutused pole käivitunud ja paraku on meie majandus ka kriisi järel lihtsakoeline.


«Meie Skandinaaviat teenindav Lõuna-Soome mudel jätkub ja midagi suurt iseenesest ei muutu. Kriisi järel kordub kriisieelne olukord, millel omakorda on ees kasvulagi, mis on 70 protsenti Euroopa Liidu tasemest,» rääkis Pärna.

Edukamate sekka jõudmine eeldab tema sõnul meilt baasmõtlemise ja tegutsemise muutumist läbivalt ja kõigi poolt, lisaks tahet ja oskust mängida nö kõrgemas liigas.

Ettevõtted peavad välja võitlema paremad kohad väärtusahelas ja ettevõtjad alustama äri uutel turgudel. Hariduse andjad peavad tagama uute oskuste ja talentide tootmise, valitsejad aga paika panema õiged hoovad ja olema eestvedajaiks, et muutusi kiirendada ja ettevõtlikesse inimestesse usku süstida.

Pärna sõnul on kesksel kohal Eesti ühiskonna avamine maailmale. Võtmesõnadeks on rahvusvahelise äri suutlikkus ja ärikontaktid. Vääärtusahelas tuleb liikuda keerukamate toodete poole. Väga tähtis on arukas äri- ja avaliku sektori partnerlus. Endiselt on oluline roll täita välisinvestoritel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles