Amet: Reformierakond tahab piirata vaba konkurentsi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots (paremal).
Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots (paremal). Foto: Toomas Huik

Reformierakond ja Keskerakond tahavad nii riigifirmale Eesti Energia kui ka Tallinna soojatarbijaile külma teha, kui suruvad riigikogus läbi Väo katlamaja soojamonopoli, leiab konkurentsiamet.



Riigikogu majanduskomisjon arutab täna monopolide ohjeldamise seaduseelnõu muudatusettepanekuid. Ühe neist esitas Dalkia kontserni huve esindav advokaat märtsi lõpus. Selle järgi võib hakkpuidu katlamaja sõlmida eksklusiivse 12-aastase lepingu, kusjuures toasooja hind võib olla kõrgem kui konkureerival katlamajal.

Kuna majanduskomisjoni 11 liikmest kuus on Reformi- või Keskerakonna liikmed, kiidab komisjon suure tõenäosusega muudatusettepaneku heaks ja saadab selle järgmisel nädalal riigikogu täiskogu ette.
«Muudatusettepanek piirab oluliselt vaba konkurentsi ning kolmanda osapoole juurdepääsu võimalusi kaugküttevõrgule,» märkis konkurentsiameti juht Märt Ots oma kirjas riigikogu majanduskomisjonile.

Ots lisas, et suure tõenäosusega on ettepanek vastuolus ka Euroopa Liidu konkurentsiõigusega. «See võib olla euroliidu konkurentsiõigusega vastuolus, kui turgu valitsev ettevõtja sõlmib huvide konflikti olukorras eksklusiivse kokkuleppe endaga samasse kontserni kuuluva pakkujaga, eriti kui viimase pakutav ei ole konkurentsivõimelise hinnaga,» märkis Ots.

Tallinna Küte kuulub samuti Dalkiale. Konkureeriv pakkuja Tallinnas on aga Iru soojuselektrijaam, mille omanik on Eesti Energia kaudu Eesti riik.

Eesti Energia tahab Irusse ehitada võimsa prügipõletus­tehase, mis toodaks nii toasooja kui ka elektrit. Prügipõletustehas rikub aga Dalkia emakontserni Veolia ja Tallinna linnavalitsuse ärihuve, sest ähvardab prügita jätta Jõelähtme euro­prügila.

Ots märgib oma kirjas, et kui prügielektrijaam valmib ja seal toodetud soojus takistuseta Tallinna kaugküttevõrku pääseb, alaneb toasooja hind pealinnas ligikaudu kümme protsenti.

Dalkia Väo soojuselektrijaama kapitali tootlikkus on niigi juba väga kõrge, Otsa väitel 20 protsenti. Selle üheks põhjuseks on jaamale makstav taastuvelektritoetus 84 senti iga kilovatt-tunni eest. Suure kapitalimahukusega energiafirmade tavapäraseks kapitalitootluseks lubab konkurentsiamet seitse-kaheksa protsenti.

Reformierakond levitas eile Tõnis Kõivu blogi sissekannet, kus kirjas, et seaduseparandus vähendab sõltuvust Vene gaasist. Kõiv jättis aga märkimata, et Dalkia kasutab Tallinna kütmisel väga suures mahus Vene gaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles