Teadlane: fosforiit võib viia Eesti rikaste klubisse

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fosforiit.
Fosforiit. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Palju vastuseisu põhjustanud fosforiidi kaevandamisest võib kujuneda aastaks 2032 meie riigile väga oluline rikastumisallikas, leiab Tartu Ülikooli makroökonoomika professor Raul Eamets.

«Kui kunstväetiste tehnilises tootmises pole selleks ajaks toimunud mingit läbimurret, siis fosforväetiste järele on suur nõudlus,» ütles Eamets ERRi uudisteportaalile antud intervjuus.

Eametsa sõnul on Eesti fosoriidivarud Euroopa suurimad ning nende kasutamiseks on praeguseks olemas tehnoloogiad, mis ei kahjusta keskkonda.

«See saab veel mõnda aega olema poliitiliselt väga tundlik teema, aga probleem laheneb põlvkondadega, sest praegu on võimul see põlvkond, kes mäletab fosforiidisõda ja Eesti iseseisvumist,» lisas ta.

Eamets märkis, et kuna fosforiidipuudus maailmas aina kasvab, siis fosforiit läheb nii kalliks, et see võib Eestile muutuda väga oluliseks sissetulekuallikaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles