Vene firmade ja pankade välisvõlg on 650 miljardit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Kui Venemaa riigivõlg on pärast 2008. aastat kõikunud 30-35 miljardi dollari tasemel, siis Vene firmade ja pankade välisvõlg ulatub 650 miljardi dollarini, kirjutab Reuters.

Kui 2008. aastal oli Vene firmade välisvõlg umbes 400 miljardit dollarit, siis järgnevatel aastatel on see pidevalt kasvanud. Näiteks Rosnefti ja Gazpromi välisvõlg on 90 miljardit ja nelja suure riikliku panga Sberbanki, VTB, VEB-i ja Rosselhozbanki koguvõlg vähemalt 60 miljardit dollarit.

Kui nüüd arutatakse lääne karmimaid sanktsioone Venemaa suhtes, siis tasub tähele panna, kui tihedad on Vene firmade seosed lääne firmadega.

Näiteks Vene riiklik naftafirma Rosneft soovib lähiajal saada Briti BP-lt, mis on viiendiku Rosnefti aktsiate omanik, 5 miljardit dollarit, mille eest Rosneft tarnib viis aastat naftat. BP omakorda taotleb selleks sündikaatlaenu pankadelt, mille hulka kuuluvad Lloyds ja Deutsche Bank. Ei pangad ega BP soovi seda tehingut kommenteerida.

Lääne ja Venemaa vastastikune sõltuvus on ilmne - Venemaa vajab nafta ja gaasi ekspordist raha eelarvesse, Euroopa aga vajab Venemaa energiat ja on oluline Vene firmade rahastaja, ütles Prantsuse panga Natixis analüütik Nic Brown.

Tavaliselt tähendavad sanktsioonid kaubanduse ja kapitali liikumise piiramist. Niisugune strateegia on olnud edukas näiteks Iraani suhtes, kahjustades selle majandust ja õõnestades toetust valitsusele.

Kuid Venemaa ekspordi piiramine kergitaks kiiresti toormehindu ja see ohustaks maailmamajanduse toibumist, ütles sõltumatu konsultatsioonibüroo Macro Advisory Venemaa analüütik Chris Weafer.

Eelmisel aastal importis Venemaa tarbekaupu, toiduaineid, ravimeid ja masinaid 350 miljardi dollari eest, pool sellest tuli Euroopa Liidust.

Weaferi andmetel on Venemaalt pärast 2008. aastal lahkunud kapitali 420 miljardit dollarit, sellest 62,7 miljardit dollarit eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles