Obama pragas BPga dividendide pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rannikule läheneb tohutu naftareostus
USA rannikule läheneb tohutu naftareostus Foto: Reuters

Barack Obama hoiatas eile õhtul British Petroleumi, et nad peavad lõpetama «rahvale pennide loopimise» ja andis mõista, et nii kedagi ära ei osta.

Samal ajal andis lekkekohale kinnitatud kaas vähemalt esialgu natuke lootust, et olukord paraneb.

President, kes kolmandat korda Louisiana rikutud randa külastas, kritiseeris BPd selle eest, et nad on kulutanud 50 miljonit dollarit telereklaamile – et oma imagot päästa – ning kaaluvad siiamaani 10 miljardi dollari väärtuses dividendide maksmist käesoleva kvartali eest.

Ta ütles, et purunenud naftapuuraugule kinnitatud kork, mis pidavat aitama 1000 barrelit naftat päevas kokku koguda, ei ole kaugeltki piisav lahendus.

USA ametlike hinnangute kohaselt on merre voolanud 12 000-19 000 barelist naftat päevas. BP ütles, et loodab lähipäevil suuremates kogustes naftat lekkekohast kokku koguda.

Kuna pettumusi on aga juba jagunud küllaga, ütles Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbs, et tema ennustamisega enam tegeleda ei kavatse. «Muidugi loodavad kõik, et seekord õnnestub,» lisas ta samas.

BP nõukogu esimees Carl-Henric Svanberg ei välistanud eile analüütikute ja investoritega peetud koosolekul võimalust, et firma kärbib või jätab välja maksmata dividendid, et naftalekke kulusid katta.

Tema sõnutsi on nõukogu igati seda meelt, et «kõik olemasolevad ressursid tuleb suunata meie kohustuste täitmisele antud olukorras».

Tegevjuht Tony Hayward ütles aga, et BP on tänu tugevatele rahavoogudele ja madalale võlatasemele siiski «võimeline täitma oma kohustused kõigi aktsionäride ees», ning seda vaatamata agentuuride langetatud reitingutele.

Ta ütles, et firmal on sadu tuhandeid aktsionäre – 40 protsenti neist USAs – «kelle finantsiline julgeolek sõltub osaliselt ka BPst».

Hayward lisas, et dividendide maksmise otsustab nõukogu. Svanberg ütles, et nõukogu saab aru poliitilisest survest ning teeb oma otsuse vahetult pärast teise kvartali majandustulemuste avalikustamist 27. Juulil.

BP loodab, et selleks ajaks on saanud ka selgemaks, kui palju tänaseks Florida randadeni jõudnud leke maksma läheb. Praegu pakutakse BP lõplikeks kuludeks 5-35 miljardit dollarit.

Isikliku kriitika kohta USAs ütles Hayward, et ta on sellest üle.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles