Kolmapäeval on kõigis mobiilivõrkudes oodata sidekatkestusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeva hommikul võib olla probleeme helistamisega 2G võrgus.
Kolmapäeva hommikul võib olla probleeme helistamisega 2G võrgus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kolmapäeval öösel kella 00:00 kuni 8:00 korrastatakse  1800 MHz sagedusalas mobiilsideoperaatorite sageduskasutust, mis võib põhjustada sidekatkestusi.

Tööde teostamise ajavahemikul on kõik 1800 MHz sagedusalas töötavad tugijaamad (nii 2G kui 4G) suletud ja toimub ümberhäälestusprotsess, teatas EMT.

2G klientidel mõjutab 1800 MHz tugijaamade sulgemine ümberhääletuseks kõnesidet (võrgu maht kõnesideks väheneb). Kuna öösel on kõneliiklus väike, siis eeldatavalt mahu vähenemisel klientide jaoks olulist tunnetatavat mõju ei ole.

 4G klientidel mõjutab ümberhäälestusprotsess eeskätt andmesidet ning on tööde teostamise ajal 1800 MHz sagedusalas 4G-teenuste kasutajate jaoks tuntav. Kui  telefon toetab 4Gs ainult 1800 MHz sagedust (nt iPhone 5), ei saa ümberhäälestuse ajal 4G teenuseid kasutada. Kui telefon, tahvelarvuti, ruuter või modem on lukustatud 4G võrku ja ümberhäälestuse ajavahemikul on vajalik mobiilset internetti kasutada, on soovitav seade 4G võrgust lahti lukustada ning kasutada automaatset võrgurežiimi.

 3G võrku ümberhäälestusprotsess ei puuduta ning kõne- ja andmeside toimivad tavapärasel moel.

 «Tänase seisuga on operaatoritel kasutada resurss, mis koosneb mitmest eraldiasuvast sagedusvahemikust ega võimalda ära kasutada 4G LTE 1800 kõiki võimalusi,» ütles EMT tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste.  Ta lisas, et sagedusala korrastamine võimaldab kasutusele võtta  uusi tehnoloogiaid ning pakkuda klientidele kuni 25 protsenti suuremat kiirust.

 Muudatus toimub vastavalt Eesti raadiosagedusplaanile ning kõikide mobiilsideoperaatorite (EMT, Elisa, Tele2) võrkudes samal ajal.

Tööd teostatakse öösel ning võimalikult lühikese aja jooksul, et kliente võimalikult vähe häirida.

Tehnilise järelevalve ameti teatel tõstetakse sageduskasutuse korrastamisega iga operaatori seni mitmes osas paiknevad sagedusplokid kokku ja moodustatakse igale operaatorile terviklik sagedusvahemik. Muudatus on vajalik, et muuta sageduskasutus efektiivsemaks ja kaotada ära mitmed senised kaitsevahemikud operaatorite sagedusplokkide vahel. Lisaks võimaldab laiem sagedusriba võtta kasutusele uusi tehnoloogiaid ning parandada sideteenuste kvaliteeti, näiteks pakkuda suuremaid andmesidekiiruseid (kuni 150 Mbps allalaadimisel ja kuni 75 Mbps üleslaadimisel).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles