Vene keskpank võttis kontrolli alla Ukraina oligarhi Vene tütarpanga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa keskpank teatas neljapäeval, et võtab otsekohe oma kontrolli alla Ukraina oligarhi Igor Kolomoiski Privatbanki Moskva tütarpanga Moskomprivatbank, kuid tegevusloa jättis alles, kirjutab uudisteagentuur TT.

Privatbank kuulub Ukraina Privat gruppi, mille kaasomaniku Kolomoiski nimetas Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšinov mõne päeva eest Dnipropetrovski piirkonna kuberneriks.

Venemaa president Vladimir Putin nimetas teisipäeval Kolomoiskit petiseks, kes on rikkunud Vene ärimehe Roman Abramovitšiga sõlmitud kokkulepet. «Ja sellisest petisest on tehtud Dnipropetrovski piirkonna kuberner,» ütles Putin pressikonverentsil. Forbes hindab Kolomoiski vara 2,4 miljardile dollarile.

Keskpank määras Moskomprivatbankile, mis on varade poolest Venemaa suuruselt 95. pank, ajutise halduri, millel on õigus panka kontrollida, kirjutab Reuters.

1992. aastal asutatud Privatbank on Ukraina suurim pank. Kolomoiskile kuulub pangast 33,9 ja tema äripartnerile Gennadi Bogoljubovile 34,2 protsenti aktsiatest.

Kolomoiski ostis hiljuti 2 protsenti Venemaa suurimast terasetootjast Evraz, mille suurim aktsionär on Abramovitš.

Moskomprivatbanki varad on 50 miljardit rubla ja selle kapitaliadekvaatsus on üle keskpanga nõutava taseme. Jaanuaris ei olnud keskpangal veel Moskomprivatbankile ühtki etteheidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles