Ameerika väljaanne Huffington Post nimetab kaheksa vilja, mille väärtuslikud seemned, varred, lehed ja koore võiks prügikasti lennutamise asemel hoopis ära süüa.
Viljade parimad osad, mis jäetakse söömata
- Õunakoor
Õunakoores sisaldub kvertsetiin, mis on põletikuvastase toimega antioksüdant. Õunakoor võib leevendada hingamisprobleeme kopsuhaiguste puhul ning turgutada ajutegevust. Samuti sisaldub koores rohkem kiudaineid ja vitamiine kui viljalihas.
- Lehtpeedi ehk mangoldi varred
Mangoldi varred sisaldavad rikkalikus koguses glutamiini, tähtsat aminohapet, mis mängib olulist rolli keha tervenemisprotsessis. Toidutegemisel võiks koos lehtedega tükeldada ja küpsetada ka varred.
- Apelsinikoor
Apelsinikoores ja ka teistes tsitrusviljades sisalduvad flavoonid pakuvad kaitset südamehaiguste ja põletike vastu. Samuti on apelsinikoorel suurem kolesteroolitaset alandav efekt kui mõningatel retseptiravimitel. Paljast koort muidugi sööma ei pea, vaid seda võib riivida oma lemmikroogadele.
- Punapeedi lehed
Oleme harjunud sööma punapeeti, kuid seejuures võime täielikult unustada punapeedi lehtede kasulikud omadused. Peedi lehed sisaldavad rohkelt kiudaineid, kaltsiumit, rauda ning A- ja K-vitamiine.
- Arbuusikoor
Arbuusi viljaliha sisaldab ainet nimega L-tsitrulliin, mis aitab näiteks leevendada lihasvalu. Ent tsitrulliini, mis aitab alandada lämmastiku taset veres, sisaldub ka arbuusikoores, mistõttu ei maksa seda lihtsalt ära visata.
- Naerilehed
Nii nagu naeris, on ka selle lehed magusad ja vürtsikad. Neis leidub rohkelt A- ja K-vitamiine, kiudaineid, rauda, kaaliumit jne.
- Kartulikoored
Kartulikoores peitub rohkelt kiudaineid, aga ka B- ja C-vitamiine, kaltsiumit ja kaaliumit. See ei tähenda, et peaks hakkama paljalt kartulikoori sööma, kuid küpsetatud kartul koos koorega ei tee sugugi paha.
- Kõrvitsaseemned
Kõrvitsaseemned sisaldavad rohkelt mineraale, sealhulgas fosforit, magneesiumit, rauda ja vaske. Lisaks ka palju tsinki, mis kaitseb osteoporoosi vastu.