Advokaadid ja pangad pakuvad hädas peredele prii nõu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PA Wire/Scanpix

Lastekaitsepäeval teatas Lastekaitse Liit uuest projektist, mille raames saavad rahaasjade ja juriidiliste küsimustega hätta sattunud pered advokaatidelt ja pankadelt tasuta nõustamist.

Esimene nõustamispäev toimus kolmapäeval  Tallinnas Tõnismäel asuvas Lapse õiguste infokeskuses. Kõik ajad esimesele nõustamisele said täis kohe pärast teisipäevast ETV hommikusaadet «Terevisioon», kus Lastekaitse Liidu president Katrin Saks projekti tutvustas.

Katrin Saks rääkis, et lastega perede kõige põletavamad probleemid on praegu elatisraha ja võlgadega seonduv. Elatisraha nõudmine ja maksmine puudutab lahku läinud perekondi, võlad ja majanduslik toimetulek on üldisemad mured.

«Tegelikult me näeme päevast-päeva, kui halvasti ollakse eluks ettevalmistatud. Inimesed on niisuguse igapäevase asjaajamisega üsna abitud,» tõi Saks välja kitsaskoha, mis võib olla paljude murede põhjuseks. «Kasvõi blankettide leidmine internetist ja nende täitmine võib mõnele inimesele olla midagi ennekuulmatut. Ta ei ole ühtegi blanketti varem näinud ega täitnud.»

Vabatahtlikud advokaadid aitavad kõikide sarnaste murede korral. «Kui nad ei oska konkreetset inimest aidata, siis nad vähemalt teavad, kuhu edasi minna,» märkis Saks.

Projekti kaasatud pangad - Swedbank, Sampo Pank ja Bigbank ei hakka pakkuma individuaalset nõustamist, vaid gruppidele mõeldud toimetuleku koolitusi. Koolitustel on peatähelepanu all pere-eelarve koostamine ja igapäevane majandamine.

Pangaliidu juhi Katrin Talihärmi sõnul otsustati alustada taoliste lihtsate asjadega, sest paljude perede toimetulekuraskused peituvad just oskamatuses oma kulud ja tulud tasakaalu viia, mitte vähestes sissetulekutes.

«Paraku tuleb nentida, et lihtne finantsalane kirjaoskus on Eesti ühiskonnas ajaloolistel põhjustel madal,» märkis Talihärm ja lisas, et juba sõna «pere-eelarve» tekitab paljudes täiskasvanutes vastumeelsust ning seda ei taheta näpu otsagagi puudutada.

Nii pankade koolitused kui ka advokaatide nõustamised toimuvad esialgu vaid pealinnas, kuid lootust on ka Pärnu, Sillamäe ja Tartu peredel. «Eesti on lõppeks ka nii väike, et on võimalik teha selliseid väljasõidu vastuvõtte, kui vajadust tekib,» ütles Saks.

Nõustamistel ja koolitustel osalemiseks tuleb kas läbi interneti või telefoni teel võtta kontakti Lastekaitse Liiduga ja ennast kirja panna. Advokaatide vastuvõtt toimub kolmapäeviti kella 15-18 Lastekaitse Liidu infokeskuses. Pere-eelarve koostamist õpetavad pangad esimest korda 16. ja 17. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles