Jaapani peaminister tunnistas ebaõnnestumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Yukio Hatoyama Tai foorumil.
Jaapani peaminister Yukio Hatoyama Tai foorumil. Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani peaminister Yukio Hatoyama teatas täna oma tagasiastumisest, et võtta vastutus parteikaaslase Ichiro Ozawa hiljutiste finantsskandaalide ja omaenda läbikukkumise eest USA merejalaväebaasi ümberpaigutamise korraldamisel.

Peaministri lahkumine vähem kui aasta pärast ajaloolist valimisvõitu pikka aega võimul olnud liberaaldemokraatide üle võib Jaapani poliitika edasist arengut väga tugevasti mõjutada.

Jaapani Demokraatliku Partei populaarsus on jätkuvalt langenud ning peaministrile on omaenda partei ridades avaldatud järjest tugevamat survet tagasi astuda, kuna hiljutiste arvamusküsitluste valguses toetab teda enne juunikuiseid parlamendi ülemkoja valimisi «ohtlikult vähe» inimesi.

Meediaküsitluste valguses on Hatoyama toetus langenud alla 20 protsendi ning üha enam valijaid on asunud Liberaaldemokraatliku Partei seljataha.

Lisaks peaministrit USA sõjaväebaasi ümberkolimise pärast tabanud kriitikale on DPJ populaarsusele andnud hoobi ka partei peasekretäri Ichiro Ozawa kahtlased rahakogumisaktsioonid. Ozawat peetakse Jaapani kõige mõjuvõimsamaks poliitikuks.

Oma lahkumisotsust teatavaks tehes ütles Hatoyama, et on palunud ka Ozawal oma positsioonist loobuda.

«Ma ütlesin talle, et nii võime me luua uue DPJ, puhtama DPJ,» ütles ta.

Paljude vaatlejate arvates astub peaministri ametisse senine finantsminister Naoto Kan. Võimaliku peaministrikandidaadina nähakse aga ka infrastruktuuride ministrit Seiji Maeharat.

Demokraatidest parlamendiliikmed olid juba mitu nädalat Hatoyama langeva populaarsuse tõttu mures enamuse – ja oma töökohtade – säilitamise pärast parlamendi ülemkojas.

Hatoyama lahkumine seab aga kahtluse alla USA Futmenma merejalaväebaasi ümberkolimise Jaapani lõunapoolsel Okinawa saarel.

Hatoyama oli küll baasile paaniliselt teist kohta otsinud, kuid andis maikuus siiski lõpuks järele USA nõudmisele kolida baas maalilisse asukohta lahe ääres.

Selge pole ka see, kas Hatoyama mantlipärija jätkaks sama innukalt tihedamate suhete arendamist Hiina ja teiste Aasia naabritega. Hatoyama oli korduvalt rõhutanud Kagu-Aasia lähedaste suhete ja koostöö olulisust.

Jaapani telekanalite väitel valivad demokraatidest parlamendiliikmed endale uue juhi ilmselt homme.

Finantsturud jäid pärast Hatoyama teadaannet üsna rahulikuks. Jeen nõrgenes vaid veidi ja langes Tokyos kella 11:30 paiku dollari suhtes 91,04 juurest 91,66 peale.

Jaapani börsid tõusid nõrgenenud jeeni tõttu kergelt kõrgemale. Nikkei 225 indeks, mis oli börsi avanedes 1,1 langenud, kerkis lõunaks 0,4 protsendi võrra 9747,54 peale.

Jaapani valitsuse võlakirjafutuurid libisesid avalduse kiiluvees küll 140,51 juurest 140,39 tasemele, kuid ronisid enne lõunat 140,47 peale ja olid seega all vaid 0,03 protsenti.

Nagu üks Jaapani riigivõlakirjade maakler ütles, «huvitub meie riigivõlaturg vaid rahanduspoliitikast, mitte isiksustest».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles