Hiina kinnisvararisk suurem kui USAs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina pealinn Peking.
Hiina pealinn Peking. Foto: AFP / Scanpix

Hiina keskpanga nõuniku hinnangul on Hiina eluasemeturu probleemid tõsisemad kui kriisieelses USAs, kuna kinnisvaramulli lõhkemise korral võivad vallanduda ka ühiskondlikud rahutused.

Tsinghua ülikooli professor ja Hiina keskpanga rahapoliitika komitee liige Li Daokui ütles, et lisaks valitsuse hiljutistele katsetele kinnisvaraturgu jahutada tuleb kõrgete eluasemehindade ohjeldamiseks käivitada pikaajaline jõuline strateegia.

Ta lisas, et majandus ilmutab tänaseni ülekuumenemise märke ning soovitas tõsta mõõdukalt intressimäärasid ja valuuta väärtust.

«Hiina eluasemeturu probleem on tegelikult palju palju fundamentaalsem, palju suurem, kui USAs ja Suurbritannias enne teie finantskriisi puhkemist,» ütles ta. «See on midagi enamat, kui lihtsalt mull.»

Li ütles need sõnad enne Hiina Riiginõukogu eilset teadaannet, et nad on kiitnud heaks kinnisvarahindade reformi plaani – mis on seni selgeim märk selle kohta, et valitsus kehtestab esmakordselt mingit liiki eluasemete aastamaksu, et hindu kontrolli alla saada. Uudis kukutas Hiinas aktsiaid 2,4 protsendi võrra.

Li ebatavaliselt otsekohesed kommentaarid on kontrastiks enamike analüütikute seisukohaga, nagu kalduks Hiina Euroopa kriisi valguses rahapoliitika edasisest karmistamisest loobuma ning ei kavatseks valuutat revalveerida.

Sellise mulje jättis ka Hiina peaminister Wen Jiabao, kes ütles, et suurmajandustel  on veel vara stiimuleid tagasi tõmmata.

«Mõnede Euroopa riikide võlakriis võib Euroopa majanduse taastumist takistama hakata,» ütles ta eile Tokyos. «Ka Hiina teeb kõik selleks, et kriisiolukorda mitte unustada.»

Li ütles, et kõrged eluasemehinnad võivad edasist kasvu takistada, kuna aeglustavad linnastumist. Samuti võivad kõrged hinnad hakata kütma poliitilisi pingeid, eriti seetõttu, et nooremad inimesed tunnevad end kinnisvaraturult väljatõrjutuna.

«Kui hinnad lähevad üles, siis muutuvad paljud inimesed, eriti noored, väga rahutuks ja murelikuks,» ütles ta. «See on sotsiaalne probleem.»

Li hinnangul on majandus kinnisvaramüügi järsule langusele ja Euroopa hädadele vaatamata ikkagi liiga tugev. «Hiinas on ülekuumenemise oht, võib-olla oleme juba päris selle veerel,» ütles ta. «Aga päris kontrolli alt olukord veel väljunud pole,» lisas ta siiski.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles