«Päris suur osa Eesti poodides müüdavatest toidukaupadest sisaldab ohtlikke aineid, nagu säilitusaineid ning maitse- ja lõhnatugevdajaid. Lisaks hulk toiduomadusi muutvaid aineid, neist mõned on ka looduslikud. Kas lõhna- ja maitsetugevdaja E621 ja E200, ning säilitusained, nagu sorbaadid ja nitraadid, hävinevad toidu kuumutamisel?» uuris Tarbija24 lugeja.
Lugeja küsib: kas toidus olevad lisaained hävinevad kuumutamisel?
Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Katrin Lõhmus.
Kõik turul olevad toidud peavad olema ohutud tarbijale ja kindlasti ei tohi need sisaldada ohtlikke aineid. Küsimuses viidatud lisaained on Euroopa Liidus ohutuks hinnatud ja lubatud toidus kasutada. Tervisele ohututest lisaainetest on koostatud Euroopa Liidu lisaainete loetelu, milles on ära toodud nende lubatud kasutusalad.
Erinevalt mikroorganismidest, mis kuumutamisel tavaliselt hävinevad, lisaained üldjuhul, kui kasutatakse tavapäraseid töötlemistehnoloogiaid, kuumutamisel ei lagune. Mittelagunemine on positiivne omadus, kuna sellisel juhul ei teki uusi ühendeid/aineid, mis võivad tervisele ohtlikud olla. Näiteks küsimuses välja toodud E621(naatriumglutamaat) on tavapäraste toiduvalmistamistemperatuuride juures stabiilne ühend.