Mesinikud: keskkonnamürkide tõttu sureb ligi kolmandik mesilasperedest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilane.
Mesilane. Foto: SCANPIX

Eesti mesinikud kutsuvad üles pestitsiide kasutamist vähendama, sest praegu sureb keskkonnamürkide tõttu Eestis ligi kolmandik mesilasperedest.

Tänasel mesinike kohtumisel Paides on kavas vastu võtta pöördumine, milles palutakse hakata tõhusamalt analüüsima pestitsiidide jääke põllutaimedes ja ka poes müüdavates puuviljades, rapsiõlis ja muudes toodetes, vahendas ERR.ee.

Mesinike sõnul on mesilane looduses indikaatorliigiks ning kui mesilased hakkavad massiliselt hukkuma, on keskkonna saaste tase tõusnud nii mesilastele kui ka inimestele ohtlikule tasemele. Tuginedes statistikaameti korrigeeritud, parandatud ja tuletatud andmetele, peaks Eestis praegu olema veidi üle 40 000 pere. Kui sellest perede arvust hukkub igal aastal 30 protsenti, siis tähendab see 12 000 - 15 000 pere hukkumist. Selline suur perede hukkumine tekitab mesinikele suurt kahju, sest igal aastal kulub perede taastamiseks 2,5 kuni 3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles