Täna Postimehes: šokolaad võib muutuda luksuskaubaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadikommid.
Šokolaadikommid. Foto: SCANPIX

Magusasõprade elu muutub peagi hapumaks, sest kakao maailmaturu hinnatõus muudab kallimaks ka šokolaadi hinna.

«Alates möödunud aasta algusest on kakaotoormete hinnad pidevalt tõusuteel olnud ja ühel hetkel hakkab see mõjutama ka lõpptoote hinda,» ütles Kaido Kaare Postimehele. «Loomulikult ei taha tootjad ühtegi hinnamuudatust teha kergekäeliselt, kuid teatud hetkel ei ole enam valikut, kui küsimus on ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamises,» lisas ta.

Kaare sõnul seisavad sama probleemiga silmitsi kõik šokolaaditootjad maailmas, kuna kakaotoorme hinnalangust ei ole ette näha. «Arvestades nõudluse kasvu maailmas ja samas kakaotootmise võimalikku vähenemist edaspidi, võib juba mitte enam väga kauges tulevikus saada šokolaadist luksuskaup, millel ka vastav hind,» rõhutas Kaare.

Kakao hind New Yorgi kaubabörsil on kerkinud 2934 dollarini tonn. Nii kõrge oli see viimati 2011. aastal. Selle aasta esimese poolteise kuuga on kakao hind kerkinud juba seitse protsenti ning analüütikute sõnul pole hinnalangust lähiaastatel oodata.

Pikemalt loe homse Postimehe paberväljaandest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles