Kreeka rahandusminister: me ei kavatse võlga restruktureerida ega uusi kärpeid teha

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister George Papaconstantinou.
Kreeka rahandusminister George Papaconstantinou. Foto: SCANPIX.

Kreeka ei kavatse oma riigivõlga restruktureerida ega vaja Euroopa Komisjoni ja IMFi finantsabi programmi raames kokku lepitud eelarveeesmärkide saavutamiseks uusi kärpeid, kinnitas riigi rahandusminister.

Võlakoorma all ägavale Kreekale pakuti 110 miljardi euro mahus abipaketti, vältimaks riigi võlakohustuste täitmisega jänni jäämist ning kärpimaks eelarvepuudujääki 11 protsendipunkti võrra, et 2013.aastaks eurotsooni reeglitega lubatud 3 protsendi piiresse mahtuda, vahendab Reuters.

«Kreeka ei vaja mingeid, eriti aga valulikke lisameetmeid,» lausus riigi rahandusminister George Papaconstantinou Kreeka pühapäevalehele Eleftherotypia.

Eurotsooni  majandusest umbes 2,5 protsendi moodustav Kreeka majandus  peaks tänavu  pärast mullust 2-protsendilist langust juba teist aastat järjest kasvuga miinuspoolele jääma.

Kreeka keskpanga nägemusel peaks majanduslangus üha süvenema ning tänavuseks tulemuseks oodatakse 4-protsendilist miinust, sest maksutõusud, palga- ning pensionikärped nõuavad oma osa.

Rahandusministri sõnutsi saab tänavu olema kõige raskem aasta ning pärast seda hakkab olukord paranema. « Ma olen jätkuvalt optimistlik ning usun, et me taastume kiiresti,» lausus George Papaconstantinou.

«Võla restruktureerimine oleks  riigi usaldusväärsusele katastroof ning viiks kapitaliturgudel meie marginaliseerumisele ning  tooks kaas veelgi suurema püksirihma pingutamise vajaduse ja sügavama majanduslanguse,» tõdes rahandusminister.

Papaconstantinou sõnul saab riik Euroopa Liidu ning IMFi rahalise toetusega hakkama ega pea rahaturgudelt laenamise peale mõtlema vähemalt 2012. aasta esimese kvartalini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles