Kasahhi raha kaotas viiendiku väärtusest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetuskontor Almatõs.
Valuutavahetuskontor Almatõs. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani keskpank devalveeris eile tenget ligi 20 protsenti, tuues põhjuseks USA rahapoliitika mõjud tärkavatele turgudele.

Samas tuli sammu mastaap maakleritele suure üllatusena, sest Kasahstani maavararikas majandus on olnud suhteliselt tugev ning riigi valuutareservid on stabiilsed.

Devalveerimisotsuse taustaks on tähtsate kaubanduspartnerite valuutade järsk langus, kirjutab Financial Times – Venemaa keskpank on lasknud rublal tunduvalt nõrgeneda, Ukrainas on poliitkriis aga toonud kaasa grivna vabalanguse ja «lahtihaakumise» dollarist.

ING strateegi Chris Turneri hinnangul üritab Kasahstan «kindlustada oma majandust võimalike šokkide, sealhulgas rubla edasise nõrgenemise puhuks».

Kasahhi valitsus selgitas rahvale, et devalveerimine on majandusele kasulik ning hoiatas paanika eest. «Enam kui 80 protsenti esmatarbekaupadest toodetakse meil kohapeal. Nende kaupade hinnad ei tõuse,» ütles majandus- ja eelarveminister Jerbolat Dossajev.

Kasahhi samm võib suurendada survet Ukraina grivnale, mis langes eile veelgi – vaatamata läinud nädalal kehtestatud kapitalikontrollidele.

Nagu kirjutab Lenta.ru, seiskus Kasahstanis pärast keskpanga sammu suuremate internetipoodide tegevus, suleti ka mitmed valuutavahetuspunktid. Määratama ajaks on peatatud sõidukite müük paljudes autokauplustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles