Enesetapud lisasid Hiina tehases palkadele viiendiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa leinab enesetapu teinud Foxconni töötajat.
Isa leinab enesetapu teinud Foxconni töötajat. Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui Foxconni suurimat tehast Hiinas enesetappude laine tabas ja töötingimused rahvusvahelise tähelepanu pälvisid, tõstetakse tööliste palku ligikaudu 20 protsenti.


Foxconn on maailma suurim elektroonikakaupade allhankefirma ning ühtlasi Hiina suurim tööandja üldse. Foxconnis valmib enamik Apple’i iPhone’e ja iPode.

Tehas paikneb Lõuna-Hiinas, mille paljud juba «maailma töökojaks» ristida on jõudnud. Palkade tõstmise otsus annab märku, et piirkonna tööandjatel ei jää varsti muud üle, kui oma tehastes töötingimusi parandama hakata.

Samuti võib Foxconni liigutus hakata avaldama survet klientidele, kelle hulka kuuluvad näiteks Dell, Hewlett-Packard ja Nokia ja kes peavad ilmselt tõstma oma toodete hindu, kui alltöövõtja osa kõrgematest kuludest neile edasi veeretab.

Foxconni Taiwanis asuva emafirma Hon Hai Precision Industry asepresident ja pressiesindaja Edmund Ding ütles aga, et palgatõusu puhasmõju kindlakstegemisele kulub mitu kuud.

Ding ütles, et palgatõus sõltub paikkonnast, kuid «tuleb keskeltläbi 20 protsenti». Ta ütles, et palgatõus jõustub peatselt.

Alates käesoleva aasta algusest on Shenzheni lähistel Longhuas paiknevas Foxconni tehases endalt elu võtnud juba kümme töötajat. Ametliku Xinhua uudisagentuuri teatel üritas ka neljapäeval üks tööline enesetappu sooritada, kuid jäi ellu.

Shenzheni kohaliku omavalitsuse esindaja ütles, et Peking on läkitanud tööjõu- ja sisejulgeoleku ministeeriumide esindajad tehast lähemalt uurima. Shenzheni tehases elab ja töötab ligikaudu 300 000 inimest. Foxconnil on Hiinas 20 tehast, kus kokku töötab 800 000 inimest.

Töötingimusi tehastes on asunud uurima ka mõned Foxconni põhiklientidest. Sony teatas, et vaatab kriitiliselt üle Foxconni töökeskkonna ning esitab kõikidele tarnijatele nõudmise järgida nende tegevusjuhendit. Longhua töötingimusi on lubanud uurida ka Apple, Dell ja Hewlett-Packard.

Foxconn maksab oma töölistele Hiina ametliku miinimumpalga alusel, kuid enamik teenib vähemalt kaks korda rohkem, kuna teeb pidevalt üleajatööd.

Tööliste õiguste eest võitlejad on nõudnud vähemalt 50-protsendilist palgatõusu. Longhua tehases on kuu põhipalk 950 jüaani, kuid töötajate sõnutsi teenivad nad tänu üleajatööle peaaegu 2000 jüaani.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles