Norra mägimajakesest leiti pea 25-aastane mädakalakonserv, mis avatakse ja süüakse ära 18. veebruaril.
Rootslased avavad pidulikult 25-aastase mädakalakonservi
Rootsi hapendatud kala ekspert Ruben Madsen on üks neist, keda on kutsutud sööma 25-aastast surströmmingut, kirjutab The Local. «Kui konservikarbis on üldse midagi kalast järgi, siis ma söön selle ära,» ütles mädakala ekspert Madsen, kes reisib järgmisel nädalal Norra mägedesse, kust leiti 1990. aastast pärit konserv.
Konservi leidis metsamajakesest maja omanik Inge Haugen. Konserv oli kõvasti paisunud. Haugen kartis esialgu, et see plahvatab.
Toit unustati majakesse märtsis 1990, kui Haugenid pidasid pidu. «Meil oli kolm konservi, millest kaks me sõime ära. Kolmanda mees peitis räästa alla, kuna olime selleks õhtuks juba liiga palju söönud. Seejärel unustasime konservi olemasolu,» selgitas Haugen.
Madseni sõnul ei ole vana mädakalakonserv ohtlik. «Plahvatamisohtu ei ole kindlasti. Muidugi võib see avamisel pursata ning kindlasti on üleval ka vänge lehk,» kinnitas Madsen.
Konserv avatakse 18. veebruaril ning paljud inimesed nii Norrast kui ka Rootsist plaanivad üritusele kohale sõita.
Surströmming ehk hapendatud räim on Rootsi delikatess. Räimed asetatakse koos vürtsidega puidust vaatidesse üheks-kaheks kuuks hapnema. Seejärel pannakse kalad konservikarpi ning lastakse enne müüki paiskamist veel mitu kuud seista.