Solvumine maksis turvahanke tulemuse

Aivar Reinap
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Security turvatöötaja Ivan Zagul­yaev aitab veel mõnda aega valvata Eesti Energia Narva elektrijaamasid.
USS Security turvatöötaja Ivan Zagul­yaev aitab veel mõnda aega valvata Eesti Energia Narva elektrijaamasid. Foto: USS Security

Kas valida partneriks firma, kes lubadusi ei pea, või usaldusväärne rahvusvaheline kontsern? Tõenäoliselt nii mõeldi Eesti Energia peakontoris, kui Eesti üks suurimaid turvahankeid mängiti G4Sile.

Eelmisel nädalal teatas Eesti Energia, et valis järgmiseks neljaks aastaks oma grupi ettevõtetele – nende hulgas on nii Narva elektrijaamad, kaevandused, õlitööstus, tehnoloogiatööstus kui ka soojusvõrk – turvateenuse pakkujaks G4Si. Nelja-aastase hanke maht ulatub kuue miljoni euroni.

«Hankekriteeriumidele, kus lisaks ettevõtte piisavale kogemusele ja suurusele oli oluline ka pakkumise hind, vastas kõige paremini G4S,» lausus Eesti Energia turvateenuste osakonna juhataja Martti Mihkelson.

Ootamatu suurhanke tingis asjaolu, et senine hankepartner – suurim Eesti kapitalil põhinev turvafirma USS Security – ütles kolm aastat kehtima pidanud turvalepingu eelmise aasta lõpus ootamatult aasta enne tähtaega üles.

«Miinimumpalk tõusis lepingu jooksul mitu korda ja see muutis teenuse meile kahjumlikuks,» põhjendas USS Security juht Sven Nuutmann. «Meie lepingus oli punkt, mis võimaldas lepingu 90-päevase etteteatamisajaga üles öelda.»

Eesti Energia oli samas oma eelarvetes arvestanud sõlmitud lepinguga ning peab nüüd USS Security tõttu tegema mitmesaja tuhande eurose erakorralise kulutuse.

Uuele, eelmise aasta lõpus välja kuulutatud nelja-aastasele turvahankele esitasid pakkumise USS Security ja G4S.

Nuutmann on kindel, et nende pakkumine oli parim. Samas kuulutas Eesti Energia juhatus eelmise nädala algul võitjaks G4Si. Kuue miljoni euro­sel hankel oli hinnavahe lõpuks vaid mõnikümmend tuhat eurot G4Si kasuks.

«Oskame kaotada, kuid sel hankel on meie hinnangul selged kokkumängu kahtlused ja kasutatud on ebaausaid võtteid,» oli Nuutmann pettunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles