Raha takistab elust rõõmu tundmast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Tähelepanek, et raha eest õnne ei osta, on sajandeid vana. Nüüd on teadlased katseliselt näidanud, et ainuüksi rahale mõtlemisest on küllalt, et kaotada võime lihtsatest asjadest rõõmu tunda.

Belgias asuva Liège’i ülikooli teadlased kasutasid raha mõju uurimiseks 350 täiskasvanud katsealust, kes töötasid ülikoolis väga erinevalt tasustatud ametikohtadel, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Katsealused pidid täitma küsimustiku, milles tunti huvi nende sissetulekute, säästmise, rahasse suhtumise ja nii-öelda lihtsatest asjadest rõõmu tundmise kohta, kirjutas Physorg.

Tulemuste analüüsimise järel selgus, et jõukamad inimesed olid kehvemad elunautijad, mis mõnevõrra vähendas nende õnnetunnet, kuid kokkuvõttes olid nad suuremate võimaluste tõttu siiski natuke õnnelikumad kui vaesemad katsealused.

Katsealused jagati kahte juhusliku koosseisuga rühma. Esimesele rühmale näidati pilti sularahapakkidega. Teisele rühmale näidati sama pilti hägustatult, nii et polnud võimalik aru saada, mida pildil on kujutatud.

Seejärel täitsid mõlema rühma liikmed küsimustiku, milles uuriti täpsemalt nende võimet väikestest asjadest rõõmu tunda. Selgus, et see rühm, kes oli just näinud suurt hunnikut raha, ei suutnud teise rühma liikmetega võrreldaval määral elu nautida.

Järgmise testi käigus uuriti katsealuste suhtumist šokolaadi. Taas näidati ühele rühmale raha, teisele aga neutraalset objekti. Seejärel anti igale katsealusele tükk šokolaadi ning mõõdeti aega, mille jooksul ta selle ära sõi. 

Kaks hindajat võtsid aega ning panid kirja oma arvamuse, mil määral katsealune nende arvates šokolaadisöömist nautis. Hindajad ei teadnud, kas konkreetne katsealune oli näinud pilti rahast või mitte. Need, kelle meeli oli just raha näitamisega mõjutatud, sõid oma šokolaaditüki ära keskmiselt 32 sekundiga. Ülejäänutel kulus selleks aga 45 sekundit.

Teadlased järeldasid sellest, et taas takistas vaid raha nägemine inimestel šokolaadi täiel määral nautimast. Kui vaid raha nägemine on takistuseks elust täiel määral rõõmu tundmisel, siis on mõistetav, miks rikkuse suurenemisel õnnetunne samavõrra kasvama ei kipu.

Uurimus ilmus ajakirjas Psychological Science.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles