Helsingist saab maailma disainipealinn 2012

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiloss Helsingis
Presidendiloss Helsingis Foto: Wikimedia

Igal teisel aastal nimetab rahvusvaheline tööstusdisaini liitude nõukogu International Council for Societys of Industrial Design (ICSID) ühe väljapaistva linna maailma disainipealinnaks.

Aastal 2008 kuulus see tiitel Torinole ning käesoleval aastal on maailma disainipealinnaks Lõuna-Korea pealinn Soul, teatas Eesti Disainikeskus.

Helsinki 2012 disainipealinna (World Design Capital 2012) aasta teemaks on  «Disaini lülitamine argiellu (Embedding Design in Life)».

Teema iseloomustab sügavalt juurdunud disainikultuuriga Helsingi traditsioone ja linna arendamise põhimõtteid. Linna arendajad näevad Helsingit kui kultuurilise, sotsiaalse ja majandusliku arengu mootorit, mis on kasutoov omadele ja eeskujuks teistele.

Disainipealinna tiitli on Helsingi pälvinud tänu oma rikkalikule ja mitmekülgsele disainiajaloole, mis on saanud osaks kohalike identiteedist. Argipäevast ja nappidest vahenditest leidlikult tuletatud oskuste teadlik kasutamine on viinud jõulise muudatuseni Helsingi linnasüsteemis, aga ka elanike hoiakutes ja kõigis linnamajanduse ja –teenindussfäärides.

Nii on Helsingist tänaseks saanud innovatsioonikeskus, mis julgelt annab keskse rolli oma tulevikuvisioonis disainile kui heaolu ja konkurentsivõime allikale.

Helsingi Disainipealinna aasta korraldusmeeskond on mitmekesise ja sisuka programmi koostamisel avatud erinevate seotud osapoolte ettepanekutele, kaasates programmi koostamise töösse nii eriala spetsialiste kui ka aktiivseid linnakodanikke.

Möödunud laupäeval, 22. mail toimus 80 mõttekoda erinevais Soome linnades, New Yorgis, Šanghais ja Tallinnas värskete ideede kogumiseks.

Tallinnas kogunesid Soome Instituudi ja Eesti Disainikeskuse kutsel Soome Instituudi ruumidesse nõu pidama siinsete huvigruppide esindajad.

Eesti disainivaldkonnaga seotud organisatsioonid näevad Helsingi disainipealinna aastas mitmeid huvitavaid võimalusi.

Eriti kõrgelt hinnati ajurünnakul välja pakutud ettepanekut asuda välja töötama disainistrateegiat riikide klastrile, sidudes nii ühiste eesmärkidega Eesti ja Soome, aga miks mitte ka veel mõne teisegi riigi disainivaldkonna areng.

Samuti nägid arutelul osalenud väga suurt potentsiaali Tallinna ja Helsingi vahel sõitva disainilaeva ideel, mis võimaldaks korraldada temaatilisi näitusi, seminare, töötubasid ning tooks Helsingi disainiüritused otse Tallinna südalinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles