Moskva õhutab Ukrainat ülestõusu maha suruma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini nõunik Sergei Glazjev.
Putini nõunik Sergei Glazjev. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini nõunik Sergei Glazjev hoiatas eile, et Ukraina president Viktor Janukovõtš riskib võimu kaotamisega, kui ei suru maha «ülestõusu» riigis.

Janukovõtš seisab nüüd silmitsi «hiiliva revolutsiooniga ning teatud mõttes kujutab ta endast Ukraina põhiseaduse, julgeoleku ja terviklikkuse tagatist. Seepärast ei ole tal valikut,» vahendab Financial Times Gazpromi ajakirjas avaldatud intervjuud Glazjeviga.

«Ta kas kaitseb Ukraina riiklust ja surub maha ülestõusu, mida provotseerivad ja rahastavad välisjõud, või riskib võimu kaotamisega, misjärel Ukrainat ohustaks süvenev kaos ja sisekonflikt, millest väljapääsu näha ei ole,» selgitas Glazjev.

Venemaa esimene ametlik ja avalik üleskutse valitsusevastase protestiliikumise purustamisele kõlab vaid paar päeva pärast seda, kui Putin pani ootele Ukrainale lubatud 15 miljardi dollarilise abipaketi kuniks Kiievis moodustub uus valitsus.

Glazjev jagas Moskva abipaketi aadressil kiidusõnu ning rõhutas, et see aitas Kiievil vältida «katastroofi».

Ühtlasi ründas nõunik läänt russofoobia õhutamise eest Ukrainas, kasutades selleks valitsusväliseid rühmitusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles