Maksupolitsei arestis Briatore superjahi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernando Alonso, Flavio Briatore ja Nelson Piquet.
Fernando Alonso, Flavio Briatore ja Nelson Piquet. Foto: AP / Scanpix

Itaalia maksupolitsei arestis Flavio Briatore 63-meetrise Force Blue ja rikkus ühtlasi superjahtide omanike hingerahu, kes Itaaliasse suvitama plaanisid tulla.

Mõned advokaadid on hoiatanud oma kliente kõikjal maailmas, kellest 90 protsenti seilavad Caymani saarte lipu all, et Itaalia veed võivad osutuda ettearvamatuks.

Maksupolitsei Guardia di Finanza võttis Force Blue enda valdusse möödunud nädalal La Spezia sadama lähistel ja sundis Briatore modellist abikaasa koos imikuga oma ajutisest kodust jahi pardal lahkuma. Politsei pressiesindaja sõnutsi on maksudest kõrvalehoidmise tõttu uurimise all veel kolme superjahi omanikud. Rohkem detaile ta avaldama ei soostunud.

«Arest on superjahtide omanikke sügavalt šokeerinud,» ütles ajakirjanikele Londoni advokaadibüroo Bargate Murray vanempartner Quentin Bargate.

«Me soovitame oma klientidel olla Itaalia suhtes väga ettevaatlikud ning nõustajatega hoolikalt konsulteerida, enne kui sealkandis tšarterteenuseid pakkuda. Meile teadaolevalt on käsil ka teisi juhtumeid, nii et asi pole riski väärt,» kirjutas ta oma veebilehel.

«Itaalia võib aga loomulikult peletada eemale tulusa jahiäri, mis on kohalikele ettevõtjatele kindlasti väga kasulik.»

«Praegu valitseb olukord, kus isegi korralik ja seaduskuulekas jahiomanik võidakse võtta sihikule näiteks sellise rutiinse ja normaalse asja eest nagu Caymani lipp,» kirjutas ta.

Paljud superjahtide omanikud prahivad neid maksudelt kokkuhoidmiseks kas endale või teistele Briti Neitsisaartel registreeritud firmade kaudu.

Maksupolitsei teatel kahtlustatakse endist vormel-1 bossi Briatoret, kes on Londoni Queen’s Park Rangersi jalgpallimeeskonna kaasomanik, käibemaksust kõrvalehiilimises 4 miljoni euro ulatuses ja 800 000 euro «kokkuhoius» kütuse pealt.

Itaalia meedia andmetel on Briatore veendunud, et asi laheneb kiiresti. Tema advokaadid olevat jahi võõrandamise asjus juba kohtusse pöördunud ning midagi seadusevastast tema tegevuses polevat.

Angelo Colombo kirjutas Itaalia ajakirjas Superyacht, et Briatore alus arestiti ilmselt maksupetturluse vastase kampaania käigus, kuid usub, et aktsioon on suunatud itaallastest omanike, mitte võõramaalaste vastu.

Itaalia valitsus on kuude kaupa oma rahvale kinnitanud, et riigirahandusega on kõik korras. Eile aga asuti Kreeka, Hispaania ja Portugali eeskujul lõpuks eelarvepuudujääki kärpima.

Superjahtide äri ekspertide sõnutsi väljendub Vahemeremaade finantskriis muuhulgas ka selles, et nii kohalikelt kui külastavatelt alustelt korjatakse nüüd rohkem makse ja lõivusid.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles