Enamik Madoffi Euroopa ohvreid sai kaotatud raha tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernard Madoff
Bernard Madoff Foto: SCANPIX

Valdav enamus Bernard Madoffi püramiidskeemi ohvriks langenud eurooplastest on kaotatud raha tagasi saanud, teatasid eile ohvrite advokaadid.


New Yorgi advokaatide Javier Cremadese ja Gaytri Kachroo sõnul tagastati umbes 720 000 investorile ehk 80 protsendile Madoffi Euroopa klientidest kokku 15,5 miljardit dollarit. Sellele eelnes kokkulepe vahendavate krediidiasutustega, vahendas AFP.

«Rahvusvaheline pangandussüsteem on üle saamas oma ajaloo esimesest tõeliselt globaalsest pettusest,» ütles Cremades.

Praegu 72-aastane Madoff vahistati 2008. aasta detsembris ja mõisteti 2009. aasta juunis süüdi Ponzi skeemis, mille raames tasuti olemasolevatele investoritele uutelt investoritelt saadud kapitaliga.

Madoffi ohvriks langesid muu hulgas rahvusvahelised suurpangad ja Hollywoodi mogulid, kes uskusid, et Madoff juhib üht Wall Streeti tulutoovamat ja usaldusväärsemat investeerimisfondi. Tegelikult ta nende raha ei investeerinud, vaid paigutas selle lõputusse püramiidskeemi, mis lubas temal, ta pereliikmetel ja sõpradel luksuslikult elada.

Cremadese sõnul on rahahulk, mida Madoff enda sõnul vahistamise ajal haldas – 65 miljardit dollarit –, suurem 105 ÜRO liikmesriigi sisemajanduse kogutoodangust.

«See pettus mõjutas maailmas enam kui kolme miljonit investorit. See on kahtlemata läbi aegade suurim pettus,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles