Vanemad kiskusid sadu lapsi kiirlaenuärisse

Sulev Vedler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen kogub populaarsust.
SMS-laen kogub populaarsust. Foto: Toomas Huik

End lõhki laenanud lapsevanemad kasutavad kiirlaenude tarbeks laste pangakontosid. Laste kontode abiga püüavad nad varjata uute SMS-laenude võtmist.

Eesti suurim pank Swedbank tegi hiljuti jahmatava avastuse. Selgus, et ligi 1300 alaealise pangakontot on tarvitatud kiirlaenu võtmiseks ja/või tagasimaksmiseks.

Neist omakorda ligi 600 kontot kuulusid lastele, kes on nooremad kui kolmteist aastat ehk käivad lasteaias, algkoolis või põhikooli nooremates klassides.

Röögatu intressimääraga kiirlaenude tarvitamine on üks valusamaid sotsiaalseid probleeme moodsas Eestis. Üle jõu ja sageli mõtlematult võetud kohustuste all kannatavad tuhanded pered.

Probleem pole võõras ka teisele suurpangale SEB. «Oleme  laenuanalüüside käigus samuti näinud, et vanemad kannavad laste kontodele suuri summasid, mis ei ole taskuraha,» ütles panga eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

«See on rumal käitumine, mille eesmärk on osade kohustuste varjamine. Inimesed loodavad, et pank ei uuri, kuhu raha läheb. Aga me tahame teada saada, kas tegemist on siduvate kohustustega, kui näeme, kuidas laste või lähedaste kontodele kantakse regulaarselt suuremaid summasid.»

Swedbank võtab laste kontode ärakasutamist väga tõsiselt. Esmaspäeval toimus pangas koosolek, kus pank otsustas täiendada teenuste osutamise üldtingimusi. Panga kommunikatsioonijuhi Kristi Roost sõnul tahab Swedbank tingimuste muutmisega juhtida kiirlaenuettevõtete tähelepanu tõsiasjale, et selline praktika ei ole pangale vastuvõetav.

«Loodame, et seadusandja võtab samuti lähiajal ette samme kiirlaenajate tegevuse reguleerimise ja järelevalve teostamiseks,» lisas ta.

Loe pikemalt teisipäevasest Postimehest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles