Taani leppis kokku säästumeetmetes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen.
Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen. Foto: SCANPIX

Taani vähemusvalitsus sai täna parempoolselt Rahvaerakonnalt toetuse kokkuhoiukavaks, millega loodetakse piirata tänavu 5,5 protsendini SKTst ulatuvat eelarvepuudujääki.


Kompromisspaketi raames väheneb aeg, mille jooksul inimesel on õigus saada töötuabiraha, praeguselt neljalt aastalt kahele. Ühtlasi kehtestatakse ülempiir peretoetustele ja tühistatakse maksuvabastused. Ministrite töötasu väheneb viie protsendi võrra, vahendas AFP.

Maailma ühe heldeima sotsiaalkindlustussüsteemi poolest tuntud Taani loodab sääraste meetmete abil 2013. aastaks kokku hoida 24 miljardit krooni (50 miljardit Eesti krooni) ning selleks ajaks oma eelarvepuudujäägi alla eurotsooni kolme protsendi piiri saada.

Valitsus tutvustas esialgset säästuprojekti juba eelmisel nädalal, kuid parlamendis toetuse saamiseks vajati paremäärmusliku Rahvaerakonna toetust, mis nüüd ka saadi.

Taani peamise ametiühingu LO esimees Harald Boersting nimetas meetmeid «sõja kuulutamiseks».

Opositsioonis olevate sotsiaaldemokraatide arvates on töötuabirahade korra muutmine rünnak Taani
paindliku süsteemi vastu, mille kohaselt võib töötajaid hõlpsalt koondada, kuid vastutasuks tagab riik töötutele helde ja pikaajalise toetuse.

Parlament hääletab eelnõu pärast suvepuhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles