Kiiruskatsed mais 1

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaküdoonia mais
Ebaküdoonia mais Foto: Kiskjasiil

Kui ma paar päeva tagasi avastasin, et astilbe on hakanud õienuppe looma, siis tekkis küll selline tunne, et juulikuus lumi on maas... Suvi toimub lihtsalt maikuus.

Astilbed kasvavad enamasti poolvarjulises kohas ja õitsevad sündsalt juulikuus. Mitte mais, kui salvei ja lavendel alles loovad lehti! Aktiniidial värvusid leheotsad 3 päevaga valgeks ja tekkis õienuppude meri, nelgipadjandid "varsusid", linnakivirik loob õisi. Muru niitmisega venitasime nädalakese välja, aga siis oli juba kole vaadata ka. Naaberkrundil tegi murutraktor ringi ja järgmisel päeval nagu polekski keegi niitnud. Laudleht võttis 5 päevaga sellised mõõtmed, nagu näha teisel pildil.

Ja kohe tuleb lehti juurde. Taim pärineb ema aiast. Armastab varju ja ilmselt tuulevaiksemat kohta võrreldes sellega, kuhu mina ühe neist kasvama panin. Talle on seltsiks rodgersia, mille kasv on pisut tagasihoidlikum. Vähemalt esialgu. Paremal nurgas on 3-aastane roosa maasikas, mis peaks teoreetiliselt olema rippvorm, aga minu meelest eelistab ta põõsana laieneda, õitseb vahetpidamata külmadeni välja. Ümberistutamist talub väga stoiliselt. Marju ei kanna. Või kannaks, kui ma teda kogu aeg ümber ei istutaks? Nende kasvukoht on mõeldud aiaruumi märkimiseks/eristamiseks.

Selles peenras kasvab ka minu selle kevade üllatus, nimelt pole siberi mägimoon aastaid minu aias teisi värve peale kollase ja oranži pakkunud. Tänavu on üks valge ka :D

Nende moonidega on aastas ainult üks mure. Nimelt on 26. mail ühel väga tähtsal ja toredal isikul sünnipäev. Ma olen igal aastal talle kinkinud lillekimbu, mille koosseisu kuulub ilmtingimata mägimoon minu aiast. Mõnel aastal olen ma murelik, et kas moon ikka jõuab nupud lahti teha ja tänavu olen pisut murelik sellepärast, et ega ta kavatse ometi enne ära õitseda. Eks ta õitseb suve jooksul veelgi, aga mais on tal kõige rohkem õisi ja ta on nii elurõõmsa värviga.

Kiskjasiili blogi asub siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles