Shrek 3D avalöök jäi nõrgaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shrek nüüd ja igavesti.
Shrek nüüd ja igavesti. Foto: SCANPIX

Ameerikas esilinastunud «Shrek nüüd ja igavesti» tõi esimesel nädalavahetusel oodatust tunduvalt vähem raha sisse ning põhjustas DreamWorks Animationi aktsiate enam kui 10-protsendilise kukkumise.

Nimelt oli filmi esimese nädalavahetuse kassa USAs vaid 71,1 miljonit dollarit ehk oluliselt vähem, kui «Shrek kolmanda» avapauguga sisse toodud 122 miljonit dollarit kolm aastat tagasi.

«Shrek nüüd ja igavesti» toodi filmisõprade ette 3D formaadis, mis on Hollywoodile viimase paari aastaga rahalises mõttes hea hoo sisse andnud ning filmidega nagu «Avatar» ja «Alice Imedemaal» kõikjal maailmas rekordiliselt tulu teeninud.

Siiamaani on kinokülastajad olnud nõus 3D piletite eest kõrgemat hinda maksma, kuid neljanda Shreki-filmi nõrk algus viitab sellele, et suuremate summade väljakäimisest hakatakse vaikselt väsima.

«Tundub, nagu tahaksid Ameerika kinokülastajad filmitegijatele ütelda, et 3D hindadega on lihtsalt vint üle keeratud. Eriti kui tegemist on keskmise väärtusega filmidega,» ütles BTIG Researchi analüütik Richard Greenfield.

«Kui näiteks Avatari ja Alice Imedemaal eest pole lisaraha maksmine probleem, siis nõrgema sisuga filmide puhul rahulduvad inimesed tõenäoliselt 2D versiooniga,» ütles ta.

Kindlasti hoiavad paljud Hollywoodis, DreamWorks Animationi tegevjuht Jeffrey Katzenberg kaasa arvatud, nüüd hinge kinni ja loodavad, et 3D mull veel lõhkenud ei ole. Katzenberg on ehitanud 3D peale kogu oma firma tuleviku ja tõotanud kõik uued filmid selles formaadis välja anda.

Temast on kujunenud otsekui kolmemõõtmeliste filmide mitteametlik eestkõneleja, kes ei väsi filmitööstuse konverentsidel rõhutamast, et 3D kujutab endast Hollywoodi jaoks samasugust revolutsiooni, kui heli ja värvid aastakümneid tagasi.

Tüüpiliste Hollywoodi filmide kassaedu määrabki reeglina ära just esimene nädalavahetus, millele eelneb terve rida üritusi ja kärarikas reklaamikampaania.

Shreki saavutus jäi Lazard Capital Marketsi poolt prognoositud 88,5 miljonist dollarist tunduvalt lahjemaks.

Lazardi analüütik Barton Crockett kirjutas aga oma ülevaates, et filmi puhul leidus ka «positiivseid momente. Näiteks oli publiku reaktsioon kinosaalis väga entusiastlik».

Filmi lõpliku müügitulemuse prognoosi USAs jättis Lazard aga muutmata ja see on jätkuvalt 295 miljonit dollarit. Crockett ütles, et rahvusvahelisel turul «võib Shrekil minna igati hästi».

DreamWorks Animationi aktsiad langesid eilse börsipäeva lõpuks 3,82 dollari võrra 31,05 dollari peale.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles