Siilats: palgal ja dividendil tuleb vahet teha

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Siilats
Viktor Siilats Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Äripäeva andmetel võttis 2012. aastal Info Auto omanik Viktor Siilats oma ettevõtetest välja 800 000 eurot. Dividendipoliitika tal enda sõnul puudub.

«Dividendide maksmise eelduseks on teatavasti ettevõtte kasumi ja positiivse rahavoo olemasolu. Otsustame vajaduse põhiselt,» kirjeldas Siilats. «Näiteks pidasime 2012. aastal otstarbekaks teostada mõned investeeringud eraviisiliselt ehk siis maksujärgsest rahast.»

Ta kirjeldas, et teatavasti saab investeerida ka maksueelsest rahast, kuna ettevõtte poolt reinvesteeritud kasumi maksustamine on ajas edasi lükatud, aga mõnikord on otstarbekam maksujärgsest rahast ehk dividendist investeerida.

«Põhimõtteliselt peaks iga kasum muutuma ükskord dividendiks, kui teda kahjum ära ei söö. Kas dividendiks või siis ettevõtte aktsiate müügituluks. Mõlemalt tasutakse lõpuks ka maks,» selgitas Siilats. «Ettevõtted ei «pea» midagi, kui omanikud seda ei soovi. Samas on hetkel tegu soodsa maksukeskkonnaga, mis võib tulevikus muutuda. Seega maksu edasilükkamine tulevikku ei pruugi hästi lõppeda.»

Makromajandus mõjutab Siilatsi sõnul dividendide võtmist niipalju, et võib esineda olukordi, kus läks hästi ning omanikud «premeerisid» end dividendidega. «Aga võib esineda ka olukordi, kus makromajanduslik olukord ei soosi reinvesteerimist ning on targem kasum dividendina välja võtta,» ütles ta.

Ta lisas, et mõnikord on tark hoida ettevõtet «õhukesena» ja kasum dividendidena välja maksta ehk siis mitte lasta juhtkonnal liiga lahedalt kulutada laoseisule, uutele vidinatele vms.

Palgal ja dividendil tuleks Siilatsi sõnul vahet teha – see hoiab ära mitmeid probleeme. «Näiteks üks omanik on aktiivne ja teeb igapäevaselt tööd ettevõtte hüvanguks ja teine on passiivne investor. Kui aktiivsele omanikule palka mitte maksta ja piirduda vaid dividendide maksmisega, siis on varsti tüli majas,» rääkis Siilats. «Töö eest peab saama töötasu ja investeering toodab dividenti.»

Siilats võtab enda sõnul oma «tagasihoidliku tööpanuse» eest töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles