EL plaanib pangakrahhide maksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis
Euro tähis Foto: Corbis / Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriikidele kehtestatakse nõue võtta pankadelt ette maksuraha, mis talletatakse nende võimaliku kokkuvarisemise puhuks riiklikesse fondidesse.

Maks peaks tooma sisse miljardeid eurosid ja tagama pankade hinguselemineku puhul finantssüsteemi üldise stabiilsuse.

ELi siseturu volinik Michel Barnier tutvustab plaani ametlikult homme, seaduslik jõud tahetakse meetmele anda aastaks 2011.

Hetkel on ettepanek veel ettevalimistavas staadiumis ning jõustumiseks on vajalik liikmesriikide ja Euroopa Parlamendi heakskiit.

Ettepanek tekitab kindlasti poleemikat. Keerukaks muutuks olukord siis, kui USA ja teised riigid säärast teed ei valiks.

Komisjoni ametnikud kavatsevad rõhutada, et kogutud raha ei oleks mõeldud pankade päästmiseks, vaid tagamaks, et krahhide ja pankrottide korral saaks tegutseda efektiivselt ja korrakohaselt.

Nii näiteks saaks seda raha kasutada sildfinantseerimiseks, tagatisteks või hapude varade ajutiseks ülesostmiseks, nagu seda tehti hiljutise kriisi päevil. Kindlasti rõhutavad ametnikud ka seda, et iga liigutus peaks olema vastavuses ELi riigiabi reeglitega.

Selle üle, kui suured fondid kokku tuleks koguda ja kas maks kehtestatakse pankade varadele, kohustustele või kasumitele, hakatakse alles tuliselt vaidlema ning hetkel Brüssel midagi kindlalt paika ei pane.

Komisjon rõhutab homme, et maksu tuleb koguda juba ette ning et pankadel ei ole lubatud lisakulutusi klientide peale veeretada. Tõenäoliselt rõhutatakse ka seda, et fonde tuleb hoida riigieelarvest eraldi.

Samas on mõned riigid juba ise asunud pankadelt maksuraha varuks koguma. Rootsis kavatsetakse «pangastabiilsuse» fondi abil 15 aastaga koguda kokku ligikaudu 2,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Tõenäoliselt arutavad ELi liidrid Barnier’ ettepanekut koos teiste osalejatega juunikuus Torontos G20 tippkohtumisel.

Pangandussektori juhtiv lobigrupp Rahvusvaheline Finantsinstituut (IIF) on põhimõtteliselt selle poolt, et pangandussektorilt kokkuvarisenud pankade likvideerimise järelejäävate kulude korvamiseks maksu kogutaks, kuid väidab, et seda raha oleks siiski parem koguda «pärast sündmuse aseleidmist».

«Juba ette raha kogumisega on see probleem, et see kätkeb endas moraalset ohtu… Kui pangad on juba maksnud ja fond on olemas, siis ei tahetagi lasta pangal pankrotti minna,» ütles Standard Charteredi tegevjuht ja IIFi regulatsioonikomitee Peter Sands.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles