Sirje Niitra: turism või loterii?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra
Sirje Niitra Foto: Peeter Langovits

Üha enam hakkab tunduma, et turismireisile minek sarnaneb meil loteriipileti ostmisega, sest kas kulutatud raha eest ka midagi vastu saab, pole kunagi teada.




Selle asemel, et saabuvast reisist rõõmu tundes põnevusega selleni jäänud päevi lugeda, istud kodus, pöidlad peos, ja pabistad, kas toimub või mitte. Paljud on seetõttu loobunud reisi ette ostmast, sest mida hiljem raha välja käid, seda väiksem on tõenäosus, et firma vahepeal maksujõetuks muutub. Nii on viimase hetke pakkumine kõige kindlam, ehkki ka siis võib veel mingi tõrge tulla.

«Lastel oli just kohvri pakkimine pooleli, kui tuli telefonikõne, et Top pankrotis ja tarbijakaitseamet võtab edaspidi ühendust – ilus puhkus Korful jääb ära. Algul tundus mingi tobe nali olevat, sest reisi ostsime ju alles eile ja reisidokumendid tulid täna õhtupoolikul meilile. Võtsime kohe kõne Fantaasiareisidele, mille kaudu oli reis ostetud, aga võta näpust – nemad ei teadnud asjast midagi, samuti oli lennujaamas lend veel üleval. Helistasin oma tuttavatele, kes pidid samale reisile minema, nendele oli ka helistatud – vaat siis jõudis kohale, et tõsi mis tõsi.» Nõnda pihtis üks õnnetu pereema reisiportaalis.

Kui nüüd tahta tagantjärele tark olla, siis võis märke Eesti ühe suurema reisikorraldaja raskustest näha vähemalt aasta vältel, kui mitte varemgi. Eelmisel talvel müüs Top Tours soodsaid suviseid puhkusereise 50-protsendise ettemaksuga, ehkki tavaliselt on kombeks ette küsida vaid tuhat krooni. Võib arvata, et  firmal oli juba siis suur käibevahendite puudus ja lapiti vanu auke ehk tasuti eelmisest hooajast kaasa tulnud võlgu hotellidele ja lennufirmadele.

Seni kinnitamata andmetel on Top Toursi egiptlasest omanik ja juht oma kodumaal  persona non grata ja tema võlgade vastu tunnevad huvi uurimisorganid. Ka üks teine Eesti reisikorraldaja on palganud oma juhtkonda ilusa tõmmu poisi Egiptimaalt. Kas keegi on nende tausta ja varasema tegevuse vastu huvi tundnud? Vaevalt. Ja tegelikult ei ole see ka eriti võimalik, kui inimene just rahvusvaheliselt tagaotsitavaks pole kuulutatud, mida aga võlgade puhul tavaliselt ei tehta.

Tõsi on ka see, et Islandi tuhapilve tõttu puhkajate kaugelt tagasitoomiseks tellitud tühjad lennukid läksid maksma väga palju – tõenäoliselt miljoneid kroone. Selle tagajärjed annavad reisimaailmas tunda pikka aega ja pole sugugi välistatud, et veel mõni siinne reisikorraldaja tegevuse lõpetab. Hea oleks, kui sellest võimalikult varakult teada saaks. Reisija on selles mängus selgelt nõrgem pool.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles