Valitsus kavatseb heaks kiita FATCA rakendamise kokkuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ülemkohtu hoone Washingtonis.
USA ülemkohtu hoone Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Valitsus kavatseb neljapäeval heaks kiita Eesti Vabariigi valitsuse ja Ameerika Ühendriikide valitsuse vahelise rahvusvahelise maksukuulekuse parandamise ja FATCA rakendamise kokkuleppe eelnõu.

FATCA (välismaiste kontode maksukuulekuse seadus, inglise keeles Foreign Account Tax Compliance Act) on USA seadus, mis võeti vastu märtsis 2010. Selle eesmärk on koguda teavet USA maksukohustuslaste kohta terves maailmas ja takistada neil maksude tasumisest kõrvale hoidumast.

Seaduse rakendamise hõlbustamiseks soovib USA sõlmida teiste riikidega kahepoolsed kokkulepped, mille alusel hakkavad maksuhaldurid vahetama teavet maksukohustuslaste kontode kohta teise jurisdiktsiooni all olevates finantsasutustes, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kokkuleppe täitmise ja teabevahetuse eest hakkab Eestis vastutama eelkõige maksu- ja tolliamet, tuginedes 1998. aastal sõlmitud Eesti ja USA topeltmaksustamise vältimise lepingule.

USA hakkab FATCA-t täielikult rakendama 1. juulil 2014. aastal. Enne seda on soovitav kokkulepe USA-ga alla kirjutada ja ratifitseerida. Kokkuleppe rakendamiseks on rahandusministeeriumil kavas välja töötada maksuvaldkonnas rahvusvahelist halduskoostööd reguleeriv seadus, millega sätestatakse täpsemad alused, kuidas finantsasutused hakkavad infot kontode kohta maksu- ja tolliametile esitama.

Kokkuleppe sõlmimist kavandavad kõik Euroopa Liidu (EL) liikmesriigid. Sarnast andmevahetust kavandatakse ka OECD ja EL-i raames.

Eesti Pank ja Pangaliit toetavad lepingu sõlmimist, sest see tagab konkurentsivõimelise juurdepääsu Ameerika Ühendriikide finantsturgudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles