Ministeerium: Euroopa Komisjoni energiaeesmärgid on täidetavad

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnasäästliku tuuleenergia nõrkuseks on suured investeeringukulud.
Keskkonnasäästliku tuuleenergia nõrkuseks on suured investeeringukulud. Foto: Peeter Langovits

Majandusministeeriumi energeetika osakonna juhataja Timo Tatari sõnul on täna avaldatud Euroopa Komisjoni kliima- ja energiaeesmärgid Eestile täidetavad.

Euroopa Komisjon seadis eesmärgiks vähendada 2030. aastaks kasvuhoonegaaside heidet 40 protsendi võrra. Tatari sõnul võetakse võrdlusbaasiks 1990. aasta, mistõttu ei tohiks Eestile olla väga keeruline seda täita. "Positiivne on, et emissioonide vähendamise eesmärk on Euroopa Liidu ülene ja iga liikmesriik võib ise leida oma tee antud eesmärgi saavutamiseks," kommenteeris Tatar.

Näiteks võib kasvuhoonegaaside emissioone vähendada kas energiatootmise ümberkorraldamisega, energiasäästuga või ka tööstuste reorganiseerimise abil ehk võimalik on seda saavutada nii energiatarbimist vähendades, kui ka taastuvenergia mahtude kasvu abil.

Teine suur eesmärk on Euroopa Komisjonil taastuvenergia osakaalu suurendamine 27-protsendini. Arvestades viimaste aastate suuri investeeringuid taastuvenergiasse, ei tohiks ka antud eesmärgi saavutamine Eestile keeruline olla. Tatari sõnul moodustab taastuvenergia juba praegu 25 protsenti energia lõpptarbimise mahu järgi. Samas Eesti toodab rohkem energiat kui tarbib ning hetkel on ebaselge, kas osakaalu arvestatakse tootmise või tarbimise mahtude järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles