Strandberg: riigifirmade nõukogude eest vastutavad ministrid

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits

Erakonna Eestimaa Rohelised juhi Marek Strandbergi sõnul on riigile kuuluvate ettevõtete puhul ministri vastutada, keda ja miks ta nõukogusse kutsub. 


«Olen ka ise osalenud ärihuvidega isikuna riigiettevõtete nõukogudes ja juhtimises,» märkis Strandberg, kommenteerides Postimees.ee'le olukorda, kus riigifirmade nõukogudes istuvad konkurentide ärihuvidele väga lähedal seisvad inimesed. «Tõsi, need huvid ei olnud ristuvad. Minul olid oma huvid ja ma toimetasin nii Eesti Kütuse kui Silmeti juhtimisega seotult Eesti riigi huvides.»

«Kes on see puhtast loodusest asjana iseenesest tõusnud ekspert, kel pole ei ärilisi huve ega ärilist kogemustki?» küsis Strandberg. «Ehk vastavad palgatud ministeeriumitöötajad, kelle põhiasi ongi olla esindajad üldkoosolekul, esindades siis näiteks korraliku palga eest omaniku huve mitmetes vastava ministri hallata oleva ettevõtte nõukogus. Oleksime aga sel juhul veendunud, et ametnik võtaks riigi jaoks parimaid riske ja toetaks parima kasu saamist?»

Strandberg arvab, et Eestis on siiski ettevõtjaid, kes ei kasuta konfidentsiaalset teadmist enda kasuks või teatavad oma huvide konfliktist pigem juba ette.

«Eks see ole ilmselt nõukogu liikme tegevusest näha, kas ta tekitab edueeldusi iseendale või ettevõttele, mille nõukokku ta kuulub,» lausus Strandberg. «Eks riigile kuuluvate ettevõtete üldkoosolekud (ministrid siis) võiksid, või isegi peaksid, aru andma, kuidas üks või teine nende nõukogu liikme valik on end õigustanud ning millised tegevuse ja edu eeldusi on ministri arvates siis loodud.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles