Luik andis SRB Bakuu võlakirjade protsessis tunnistusi

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans H. Luik ja investorite esindaja Maria Mägi.
Hans H. Luik ja investorite esindaja Maria Mägi. Foto: Andres Haabu / Postimees

Täna andis Harju maakohtus SRB Bakuu võlakirjade protsessi raames tunnistus Hans H. Luik, kes on niinimetatud Bakuu projekti üks suuremaid investoreid.

Luik andis täna uuesti tunnistusi seoses sellega, et tema ja kaasinvestor Marcel Vichmann loobusid oma nõuetest ühe kohtualuse, leeduka Šarunas Skyriuse vastu. Bakuu-projekti võlakirjaemissiooni korraldaja oli 2007. aastal AS Gild Financial Advisory Services (GFAS) ja Skyrius tegeles Gildi poolt võlakirjade müümisega. Praegu on Skyrius GFASi likvideerija.

Luik ja Vichmann loobusid nõuetest Skyriuse vastu kuna investorid ei saanud muul moel õigust tegutseda pankrotipesast ostetud Aserbaidžaani ettevõtte Delta Land LLC omanikena.

Äripäev on kirjutanud, et projekti investoritele kuuluv Võlakirjainvestorite OÜ ostis pankrotipesast Delta Landi osad, et investorid saaksid koguda infot enda raha saatuse kohta. Selgus aga, et investoritele Delta Landi omanikena vastavate omanikuõiguste saamiseks pidi GFAS esmalt loobuma pandist, mis oli GFASi kasuks Delta Landi osadele seatud.

Pant oli GFASi kasuks seatud seoses võlakirjade emissioonis tagatisagendi kohustuste täitmisega. Millegipärast jäi see pant jõusse ka vaatamata emitendi Seaside Residence Baku pankrotile ja sellele, et investorid omandasid Delta Landi osad pankrotihaldurilt.

GFASi praegune likvideerija Skyrius oli nõus pandist loobuma üksnes tingimusel, et suuremad võlausaldajad Vichmann ja Luik loobuvad oma nõuetest Skyriuse vastu. Nõuetest GFASi kui juriidilise isiku vastu seejuures ei loobutud.

Luige sõnul oli pandi eemaldamine vajalik, sest muidu ei õnnestunud «Gildi meeste» käest vajalikku informatsiooni saada. Küsimusele, kas nüüd pärast pandi eemaldamist on kõik ilus vastas Luik, et «ilus oleks kõik siis, kui ta teaks, kuhu raha on kadunud».

Küsimused Luigele puudutasidki peamiselt pandi eemaldamist ja nõudest loobumist. Investoreid esindav Maria Mägi juhtis korduvalt kohtu tähelepanu sellele, et küsimused tunnistajale on korduvad ja neile on kas juba vastatud või ei ole võimalik vastata.

Lisaks Luigele andis täna kohtus tunnistusi ka Marcel Vichmanni esindav Henn Ruubel, kelle sõnul on nende eesmärgiks välja selgitada, kas neid maid mingitel tingimustel enda omandisse saada, mille kohta on sõlmitud leping.

«Plaan koguda infot, kas on võimalik neid maid kuidagi tagasi saada ja mis tingimustel,» selgitas Ruubel.

Maa väärtust puudutavatele küsimustele Ruubel vastata ei osanud ning rõhutas, et praegu on nende eesmärgiks koguda võimalikult palju infot.

Vichmanni täiendavast küsitlemisest kaitsjad loobusid, kuna see enam «täiendavat uut infot ei annaks».

Kohtuprotsess peaks jätkuma veebruari keskel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles