Kaljuvee: riigifirmade valdkonnas tuleks täiustada seadusi

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kaljuvee
Lembit Kaljuvee Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lembit Kaljuvee nimetas taunitavaks olukorda, kus riigifirmade nõukogudes istuvad konkurentide ärihuvidele väga lähedal seisvad isikud ning peab olukorra lahendamise esmaseks vahendiks seaduste täiustamist.

Kaljuvee tõdes, et praeguses olukorras on lihtne tekkima huvide konflikt ning kiusatus kasutada siseinfot erafirma huvides, mis omakorda võib viia ebaausa konkurentsini ja kahjustada riigi huve.

«Riigifirmade nõukogusse tuleks leida kõrgete eetiliste tõekspidamistega inimesed, kuid eelkõige peaks siiski täiustama selles valdkonnas seadusloomet,» pakkus Kaljuvee lahenduseks, lisades, et Keskerakond algatas mullu veebruaris riigikogu liikme staatuse seaduse muutmise, mis aga pärast esimese lugemise läbimist jäeti Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu eestvedamisel teadmata ajaks kalevi alla.

Kaljuvee viitas ka eelmisele õiguskantslerile Allar Jõksile, kes on leidnud, et kehtivas õiguses sätestatud tingimustel on riigikogu liikmete kuulumine riigi äriühingute nõukogudesse põhiseadusega vastuolus, rikkudes ametite ühitamatuse ja võimude lahususe põhimõtet.

Riigile kuuluvate äriühingute nõukogust leiab investeerimispettusele kaasaaitamises kahtlustatava ja konkurentide ärihuvidele väga lähedal seisvaid inimesi, kirjutab tänane Postimees.

Maksumaksjad on eripalgelise seltskonna kätte usaldanud miljardite kroonide eest riigivara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles