Eesti Pank: Bitcoini-taolised virtuaalvaluutad võivad olla püramiidskeemideks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide osakonna juhataja Mihkel Nõmmela.
Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide osakonna juhataja Mihkel Nõmmela. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Virtuaalrahad on uuendus, millesse tuleks suhtuda teatava ettevaatlikkusega, sest arvestades, et puudub igasugune garantii ning vastutav osapool sellise virtuaalvaluuta tagamiseks, või siis võib tegemist olla hoopis lihtsa püramiidskeemiga, ütles Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide osakonna juhataja Mihkel Nõmmela.

«Tegemist on probleemse skeemiga, kuna skeemi omanik ei ole tuvastatav, rahaloome ei ole arusaadav, virtuaalse raha hind (vahetuskurss) on kõikuv ja äärmiselt ebastabiilne, olles viimase pooleteise kuu jooksul kõikunud vahemikus 400-900 eurot ühe Bitcoini eest,» ütles Nõmmela. «Lisaks võib rahaomanik selle kiiresti kaotada, kui näiteks arvutis puudub vajalik viirusetõrje või taastevõimalused,» lisas ta.

Nõmmela sõnul ei ole virtuaalraha teenus seadusandluses reguleeritud, seega on teenus täna vaid anonüümse teenusepakkuja kontrollitav ning kõik riskid kannab virtuaalraha kasutaja, kuna kasutajal ei ole negatiivsete juhtumite korral kellegi poole abi saamiseks pöörduda. Juba on esinenud juhtumeid, kus virtuaalraha kauplemiskeskkonna omanik on ootamatult tegevuse lõpetanud, mistõttu on kliendid ka kahjusid kandnud.

Teiseks võivad kurjategijad reguleerimata ja anonüümset maksekeskkonda kasutada rahapesuks, terrorismi rahastamiseks või muudeks ebaseaduslikeks tegevusteks, mis on suureks väljakutseks õiguskaitseorganitele.

«On alust arvata, et ka Eestimaal laieneb virtuaalrahaskeemide kasutamine, mistõttu on ka keskpank virtuaalraha skeemidele jätkuvalt tähelepanu pööramas,» sõnas Nõmmela.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles