Farmid ajavad piima hinda üha üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimahind kruvib üles.
Piimahind kruvib üles. Foto: Alari Paluots

Kui aastaid kurtsid tootjad, et tööstused maksavad neile toorpiima eest liiga vähe, siis nüüd on võim hinda määrata nende käes.
 

Toorpiima hind tõusis Eestis ametliku statistika järgi 2013. aasta jooksul üle kümne protsendi, eriti kiire oli tõus aasta viimastel kuudel. Suured piimatööstused hindavad, et nende jaoks on aastaga toorpiima hind tõusnud kuni 25 protsenti – see omakorda tähendab survet piimatoodete hinna tõusuks, mida aga pole tarbijatele ja poekettidele lihtne selgitada.

«Meie jaoks on rakendunud stsenaarium, kus kõik negatiivsed asjad on korraga juhtunud – ühe turu (Venemaa – toim) ärakukkumine, maailmaturu ja regionaalne piima hinna tõus,» ütles Estover Piimatööstuse tegevjuht Hannes Prits, kelle sõnul hakkas tooraine hinnatõus eelmise aasta teises pooles juba piimatööstuste kasumit sööma.

Konkurentsiameti avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulitsa sõnul on konkurentsiseaduse kohaselt hindades kokku leppimine üldiselt keelatud, kuid Euroopa Liidus kehtivad põllumajandustootjate vahelise koostöö suhtes eriregulatsioonid, mis teatud tingimustel lubavad tootjatevahelist koostööd. Ameti poole kartelli­süüdistustega aga pöördutud ei ole ja ilma üksikasju teadmata ei ole neil võimalik Eesti piimatootjate olukorda hinnata.

2015. aasta kevadel kaovad Euroopa Liidus piimakvoodid, mille tulemusena suureneb tõenäoliselt Euroopas toodetava piima kogus. Paljud spetsialistid hindavad, et see toob endaga kaasa ka piima hinna olulise languse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles