Udam: pettuse teed minek on ehitusturul raskemaks muutunud

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Riigi Kinnisvara AS juhatuse liige Elari Udam, paremal haridusminister Jaak Aaviksoo.
Vasakul Riigi Kinnisvara AS juhatuse liige Elari Udam, paremal haridusminister Jaak Aaviksoo. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) juhatuse liikme ja haldusdirektori Elari Udami sõnul mõjutab ehitushindade tõus hankijat otseselt ja see kajastub ka riigihangete tulemustes.

Kui statistikaameti värskete andmete kohaselt tõusid ehitushinnad eelmisel aastal 2012. aastaga võrreldes üle viie protsendi, siis RKASi koostatav pakkumishinna indeks näitab hinnasurve jätkumist ka käesoleva aasta esimeses pooles.

Udami sõnul on ehitusturul nõudluse vähenemise tõttu mahud kahanemas ja konkurents tihenemas, kuid hindade langust esialgu veel näha ei ole. «Masu ajal võeti riske julgemalt, sest oli kogutud varusid ja puudus pikema surutise kogemus. Praegu aga hinnalanguseks ruumi ei ole, sest sisendhinnad, ennekõike materjalide, mehhanismide ja tööjõu näol on kallinenud,» rääkis Udam.

Tema sõnul saaks odavnemine tulla ainult kasumi loovutamise ja üldkulude arvelt, sellist ruumi ettevõtjatel aga praegu ei ole. «Loomulikult on oht, et minnakse teadlikult pettuse teed aga see ei ole enam nii lihtne kui mõni aasta tagasi. Valusad õppetunnid saanud alltöövõtjad on targemad ning maksu- ja tolliameti fokuseeritud tegevus avaldab üha enam oma mõju,» lisas Udam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles