Obama allkirjastas käesoleva aasta riigieelarve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama allkirjastas reedel 1,1 triljoni dollari suuruse 2014. aasta riigieelarve.

Eelarve sätestab igale föderaalasutusele kululae rahandusaasta lõpuni 30. septembril ja võimaldab seniks vältida valitsuse tööseisaku kordumist.

«Loodetavasti suudab meie valitsus nüüd toimida suuremate tõrgeteta. Ja see pole hea mitte ainult poliitikutele ja kõigile pühendunud ametnikele, vaid see on hea kogu ameerika rahvale. See tähendab, et me saame keskenduda sellele, millele vaja ehk majanduskasvu kindlustamisele, et kõik saaksid õiglase võimaluse, kui vaid proovida viitsivad,» märkis Obama rahvaesindajatele.

Demokraatide ja vabariiklaste läbirääkimistel sündinud eelarve poolt hääletas 72 ja vastu 26 senaatorit. Esindajatekoda andis oma heakskiidu 359 poolt- ja 67 vastuhäälega. Eelnõu poolt hääletasid kõik demokraadid ja 17 vabariiklast.

Kokku 1528 leheküljel kirja pandud meetmepakett ei sisalda üldisi kaitse- ja sotsiaalkulutusi, küll aga 92 miljardit dollarit välisoperatsioonidele ja 6,5 miljardit dollarit erakorralisteks kuludeks.

Oktoobris päädis esindajatekoda kontrollivate vabariiklaste ja senatis enamuses olevate demokraatide eelarvetüli valitsusasutuste 16 päeva kestnud tööseisakauga. Vaherahuni jõuti detsembris, kui senati eelarvekomitee demokraadist juht Patty Murray ja tema esindajatekoja vabariiklasest ametivend Paul Ryan jõudsid kokkuleppele kaheaastases eelarves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles