Opeli töötajad nõustusid palgakärpega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtise katusega Opel Astra roolis kinnisvaratuus Peep Sooman.
Lahtise katusega Opel Astra roolis kinnisvaratuus Peep Sooman. Foto: Mihkel Maripuu

Opelil õnnestus ametiühingule auk pähe rääkida, et järgmise viie aastaga hoitakse tööjõukuludelt kokku enam kui miljard eurot.


Põdura tervisega autofirma Opeli juhtide ja tööliste läbirääkimiste lähedal seisvate allikate sõnutsi on säästukokkulepe sõlmitud. Opeli tegevjuht Nick Reilly kauples ametiühinguga palgakärbete üle mitu kuud. Eesmärgiks oli seatud palkade ja muude tööjõukulude pealt aastas 265 miljonit eurot kokku hoida.

Läbirääkimiste suurimaks takistuseks oli tööliste nõue saada palganumbrite kompensatsiooniks ettevõtte aktsiaid – millisele palvele General Motorsi juhatus viisakalt aga kindlalt «ei» ütles. Lõppude lõpuks lepiti kokku, et töötajatele pakutakse ilmselt investeerimisgarantiisid.

Kokku lähevad restruktureerimine ja värsked tooteinvesteeringud Opelile maksma ligikaudu 3,7 miljardit eurot. Plaan oleks 2012. aastaks jalad alla saada. Tänavu esimeses kvartalis kujunes GMi kahjumiks Euroopas 506 miljonit dollarit. Mis on vähem, kui eelnenud kolme kuuga haihtunud 814 miljonit dollarit, kuid tuletab siiski valusalt meelde, et tootmismahtusid tuleb edaspidigi koomale tõmmata.

Ametiühing andis läbirääkimistel järele pärast seda, kui Opeli šansid Saksamaalt riigiabi saada oluliselt kahanema hakkasid. Opel ja Vauxhall on palunud Euroopa valitsustelt eesotsas Saksa valitsusega laenude ja garantiide näol kokku 1,9 miljardit eurot, et paari järgmise aasta investeeringuid rahastada.

Briti valitsus on omalt poolt 300 miljonit eurot juba lubanud ning Reilly ütles hiljuti, et «positiivseid märke» on tulnud ka Hispaaniast ja Poolast.

Saksa majandusminister Rainer Brüderle on Opelit riigiabi lunimise eest aga korduvalt kritiseerinud, väites et «riik ei saa lõpmatuseni tulekustutiga ringi joosta».
Reilly loodab, et saab sakslastelt maikuu lõpuks vastuse kätte, kas abi tuleb või ei tule.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles