Teksariide hind tõuseb maailmaturul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teksapüksid maksavad USAsse tuues umbes 9 dollarit, kaupluses küünib nende hind aga 400 dollarini.
Teksapüksid maksavad USAsse tuues umbes 9 dollarit, kaupluses küünib nende hind aga 400 dollarini. Foto: AFP / Scanpix

Levi Straussi ja Wrangleri omanikud seisavad silmitsi kanga hinna järsu tõusuga, mis omakorda ähvardab kergitada teksapükste ja -jakkide hindu.


Teksariide hind on tavaliselt püsinud aastaringselt stabiilsena, see pole sõltunud puuvilla koristamisest. Praegu aga tõuseb hind nädalate, vahel isegi päevadega.

Texase teksatehase PCCA asepresident Jack Matthews, kes Ladina-Ameerika õmblusvabrikute tarvis riiet ekspordib, ütles: «Nii hullu hinnakõigutamist ei ole mina oma karjääri ajal veel näinud».

«Terve rida tehaseid on kangaste tellimusi vastu võtnud puuvilla varumata. Lootuses, et hind langeb,» ütles ta. «Kogu see lugu on tegelikult vastutustunde küsimus.»

Puuvillahinnad USA ICE futuuribörsil on võrreldes möödunud aastaga 33 protsenti kallimad ning on lähenemas 15 aasta tipptasemetele. Majanduse taastudes on ostjad julgemaks läinud ning arenevate majanduste kiire kasvu keeristes rabatakse teksapüksegi üha innukamalt.

USA põllumajandusministeerium prognoosis läinud nädalal maailma puuvillatarbimisele algaval «puuvilla-aastal» 2,8 protsendilist kasvu. Puuvilla-aasta algab augustis ja tarbimise kasvuprognoos teeb laod tühjaks.

«Puuvilla nõudlus ületab tootmise juba kolmandat aastat järjest,» ütles futuurimaakleri FCStone’i analüütik Gary Raines.

USA teksatoodete import tõusis esimeses kvartalis mullusega kõrvutades 12,8 protsenti, importteksade keskmine hind tõuseb tänavu ilmselt umbes 3,2 protsenti, ütles Raines.

Wrangleri ja Lee brändide omanik VF Corp ütles hiljuti, et puuvillakanga hinna tõus paisutab arvatavasti tootmiskulutusi käesoleva aasta lõpus ning ka tuleval aastal.

Levi Straussi pressiesindaja ütles, et «tänaste puuvillahindade pikaajalise mõju üle on praegu veel vara spekuleerida», sest seda mõjutab palju tegureid.

USAs ootab teksafirmasid aga kindlasti suurklientide, näiteks kaubamajade vihane vastuseis, kui nad oma kõrgemaid kulutusi ka edasi veeretada üritavad. Paar imporditud teksapükse meesterahvale maksab USA piiril umbes 9 dollarit, selgub USA Rahvusvahelise Kaubanduskomisjoni andmebaasist. Tarbijahinnast ikka kõvasti vähem.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles