Minister võib geoloogiakeskuse juhiks määrata erialase hariduseta erakonnakaaslase

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Geoloogiakeskuse nõukogu esimees Agnes Villmann ei vastanud eile küsimusele, keda nõukogu eelistab näha juhatuse esimehe kohal.
Eesti Geoloogiakeskuse nõukogu esimees Agnes Villmann ei vastanud eile küsimusele, keda nõukogu eelistab näha juhatuse esimehe kohal. Foto: Toomas Huik

Eesti geoloogid kardavad, et keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus eelistab Eesti Geoloogiakeskuse juhi kohale suure juhtimiskogemusega tugeva spetsialisti asemel erakondlikku ja erialase hariduseta ministeeriumiametnikku Agnes Villmanni, kes on ka ettevõtte nõukogu esimees.

Täna kell 14 kohtuvad akadeemikud Anto Raukas ja Dimit­ri Kaljo ning veel mitmed tunnustatud geoloogid keskkonnaministeeriumi asekantsleri Ado Lõhmusega, et arutleda Eesti Geoloogiakeskuse (EGK) juhi valimiseks korraldatud konkursi ja asutuse tuleviku üle.

Geoloogid on mures Eesti geoloogia tuleviku pärast, sest piisava pädevuseta juhi määramine ühe olulisema geoloogia­asutuse etteotsa võib tuua riigile korvamatut kahju. Ärevuse on põhjustanud teadmatus, sest kogu EGK juhatuse valimine on toimunud erialaspetsialiste kaasamata. Ometi on olemas Eesti Geoloogia Selts, mis ühendab erinevate geoloogia­asutuste spetsialiste.

Keskkonnaministeerium kuulutas geoloogiakeskuse uue juhatuse esimehe valimise välja möödunud aasta augustis. Sooviavaldusi oli seitse, millest sõelale jäi kaks. Mitmete märkide järgi eelistab ministeerium merekeskkonna osakonna peaspetsialisti, Reformierakonna liiget Agnes Villmanni, kes sügisel kandideeris kohalikel valimistel Raasiku vallas.

EGK nõukogu esimees Agnes Villmann sõnas, et kuna ta ise kandideeris juhatuse esimehe kohale, siis ei ole kõige korrektsem, kui tema vastab küsimusele, kelle EGK nõukogu on otsustanud valida juhatuse esimeheks, sest otsus pole veel vormistatud, ja soovitas pöörduda asekantsler Ado Lõhmuse poole. «Huvide konflikti tõttu mina protsessi lõpuosas ei osalenud,» ütles Villmann.

Lõhmus ütles, et lõpliku otsuse teeb minister Keit Pentus-Rosimannus pärast puhkuselt naasmist. Geoloogid kardavad, et sisuliselt on otsus siiski tehtud ja võimalik, et juba enne nõukogu koosolekut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles