Riigikogu katkestas eelarveseaduse teise lugemise

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu katkestas kolmapäevasel täiskogu istungil riigieelarve baasseaduse eelnõu teise lugemise.

«Me peaksime edasi liikuma mitte kiirustades, aga samal ajal ka mitte liigselt pidurdades, »ütles rahanduskomisjoni esimees Sven Sester riigikogu kõnepuldist kolmapäeval.

«Tegemist on riigikogu jaoks olulise seadusega, mis tuleb riigikogus ka korralikult läbi töötada. Seetõttu on põhjendatud anda võimalus veelkord muudatusettepanekute esitamiseks ja eelnõu sätete sisuliseks arutamiseks täiskogus,»selgitas Sesterpärast täiskogu istungit.

Eelnõu arutelul vaadati läbi 60 muudatusettepanekut, millest 26 olid rahanduskomisjoni enda muudatused, mis leidsid ka täiskogus toetust. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni 34st esitatud muudatusettepanekust leidsid osalist arvestamist seitse, teatas riigikogu pressiteenistus.

Muudatustega täpsustati näiteks riigieelarvestrateegia riigikogule esitamist, põhiseaduslike institutsioonide erisusi eelarve koostamisel ja stabiliseerimisreservi moodustamist ning tehti mitmeid eelnõu täpsustavaid ja korrastavaid parandusi.

Eelnõu menetlemisel on riigikogu põhiseaduskomisjon viidanud muuhulgas riigikogu rolli vähenemisele poliitikate kujundamises, samuti on riigikontroll oma kirjas välja toonud riskid, mis vajavad riigikogu põhimõttelist seisukohta lahenduste osas: muudatused strateegilise planeerimise korralduses, eelarve kasutamise sisukus, stabiliseerimisreservi juhtimine ning kohalike omavalitsuste rahastamine riigieelarvest.

Strateegilise planeerimise osas on arutelu pooleli ning muudatusettepanekud esitab rahanduskomisjon teise lugemise jätkamise etapis. Kaalumisel on poliitika põhialuste kinnitamise sätestamine riigikogus ja ettevalmistamisel on võimalikud muudatused Euroopa Keskpanga arvamusest lähtuvalt.

Samuti jätkab rahanduskomisjon tegevust põhiseaduslike institutsioone, eelarve kasutamise aruande sisukust ja kohalike omavalitsuse üksuse riigieelarvest rahastamist puudutavate regulatsioonide täiendamisega.

Eelnõule muudatusettepanekute tähtajaks on 23. jaanuar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles