London lubab Šoti iseseisvuse korral vastutada Briti riigivõla eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alex Salmond.
Alex Salmond. Foto: SCANPIX

Briti valitsus teatas esmaspäeval, et vastutab Šotimaa iseseisvumise korral kogu Briti valitsussektori võla eest, lootes sellega rahustada tõenäoliselt tuliseks kujuneva kampaania eel rahaturge.

Rahandusministeeriumi esmaspäeval avaldatud dokumendi kohaselt «austab Briti valitsus lepingutingimusi» ka juhul, kui Šotimaa otsustab 18. septembri rahvahääletusel Ühendkuningriigist lahku lüüa. Rahandusministeerium lisas, et iseseisev Šotimaa peab tasuma oma «õiglase ja proportsionaalse osa» Briti riigivõlast ning täpsed tingimused otsustatakse Briti ja Šoti valitsuste läbirääkimistel.

Rahandusministeeriumi avalduse eesmärk on tuua selgust ja vähendada ebakindlust, mis võiks suurendada investorite nõutavat riskipreemiat.

Kuigi arvamusküsitluste kohaselt jätkab Šotimaa ka pärast referendumit Ühendkuningriigi koosseisus, on mitmed fondihaldurid avaldanud viimasel ajal muret selle pärast, kuidas jagataks lahkulöömise korral Briti riigivõlg, mis ulatub praegu 1,38 triljoni naelsterlingini (1,61 triljonit eurot). Võla jagamine lahkulöömise korral on aga keeruline, sest jagamine näiteks rahvaarvu või kulutuste põhjal annab erineva tulemuse.

Iseseisvust pooldava Šoti Rahvuspartei juhi Alex Salmondi sõnul näitab rahandusministeeriumi raport, et Briti võimud suhtuvad Šotimaa võimalikku lahkulöömisse täie tõsidusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles