IBM investeerib superarvuti Watson äriüksusesse miljard dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBMi kognitiivselt mõtlev superarvuti Watson 2011. aastal USA Kuldvillaku (Jeopardy) saates.
IBMi kognitiivselt mõtlev superarvuti Watson 2011. aastal USA Kuldvillaku (Jeopardy) saates. Foto: SCANPIX

IBM teatas, et investeerib oma superarvuti Watson uude äriüksusesse rohkem kui miljard dollarit, lootes sellega suurendada võimalusi oma kognitiivselt mõtleva arvutisüsteemi pealt tulu teenimiseks, kirjutab Reuters.

Watsoni äriüksus luuakse New Yorki, andes tööd umbes 2000 inimesele.

IBMi tehisintellekti üksuse poolt loodud superarvuti Watson sai kuulsaks kolm aastat tagasi, mil edestas USAs kohalikus Jeopardy ehk «Kuldvillaku» saates kõiki osalenud mälumängueksperte, võites peaauhinna miljon dollarit. Saates suhtles superarvuti inimesega teksti abil ja esitas küsimustele vastusevariante, mis põhinesid statistilisel analüüsil. Küsimusele pakkus arvuti kolm vastusevarianti, reastades need tõenäosuse järgi.

IBMi järgmise põlvkonna arvutisüsteemide valdkonna asepresident Bijan Davari selgitas mullu sügisel Postimehele antud intervjuus, et saates osalenud arvuti ei olnud internetti ühendatud ning tema vastused põhinesid neljal terabaidil andmetel, sealhulgas oli arvutisse laaditud kogu tollane Wikipedia.

Watson ja selle järeltulijad oskavad suuri andmehulkasid kiirelt analüüsides ja interpreteerides jäljendada inimmõtlemist ning vastata talle esitatud küsimustele. Algselt võttis superarvuti süsteem enda alla magamistoa suuruse ruumi, nüüd on selle mõõtmeid kahandatud kolme üksteise peale asetatud pitsakarbi suuruseks.

Kuigi IBM lõi algselt Watsoni projekti peamiselt just «Kuldvillaku» mälumängu silmas pidades, on selle edasi arendatud variante rakendatud juba ka teistes valdkondades. Eelmisel aastal hakati seda näiteks kasutama USAs Memorial Sloan–Kettering Cancer Center kopsuvähikliinikus, kus ta annab nõu haiglaõdedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles