«Oma kuivainevaru võiks aeg-ajalt revideerida, nii ei jõua kogemata koju jõudnud putukad sigima hakata, ja kui mõni muna peaks kusagil pudrus, jahus või pähklis olema, siis seda ei pane me tähelegi ja see ei ole ohtlik,» rääkis Tartes.
Kapi puhastamisel peaks hoolikas harjamine ja tolmuimejaga puhastamine olema piisav. «Aga kui edaspidi kuivained taas pikaks ajaks seisma jätta (kellel meist poleks ununenud mõni jahukott või muu asi aastateks kusagile kapinurka!), siis ei maksa hiljem imestada ega ahastada,» nentis Tartes ning lisas, et saastunud jahu tuleb välja visata, kapp tolmuimejaga üle käia ja edaspidi hoolikam olla.
Kes on leedik?
• Leediklaste sugukonda kuulub ligi 10 000 liiki väiksemaid ja suuremaid liblikaid. Eesti loodusest on neid leitud üle 170, ehkki enamik siin elavatest leedikutest inimesega nii-öelda tubasesse konflikti ei satu.
• Laias plaanis jaotuvad leediklased kahte gruppi: kitsatiivalisteks ja kahvatuteks, nagu näiteks jahu-, köögi- ja lõuna-aidaleedikud, ning laiatiivalisteks ja kirjudeks, nagu veski- ja kirjuleedikud, kes on haruldasemad. Inimese jaoks neil suurt vahet ei ole – kõik röövikud toituvad kuivainetest.
• Elades siseruumides, ei ole leedikutel meie aastaaegadest sooja ega külma. Toas peab neil paljunemiseks olema parajalt soe, kuid mitte üle 30 kraadi.
• Ööliblikate sekka kuuluvad valmikud lendavad pigem hämaras, toituval röövikul valguse-hämaruse eelistust aga ei ole.
Kommentaar
Monika Kuusk
veterinaar- ja toiduameti peaspetsialist
Poodide järelevalve käigus hindavad veterinaar- ja toiduameti ametnikud kogu ettevõtte (sh laoruumide) vastavust toiduhügieeni nõuetele. Lisaks muudele hindamistele kontrollitakse ettevõttes kahjuritõrjeplaani olemasolu ning asjakohasust, mis annab ülevaate ettevõttes toimuvast.
Üldjuhul ei ole võimalik jaekaubanduse etapis tuvastada, kas toode on kahjuritega saastunud, kuna pakendid on terved ning kaup liigub enamjaolt poest kiirelt välja. Varemalt on olnud üksikuid kaebusi seoses liblikaliste seltsi kuuluvate putukate (nt erinevate leediklaste) esinemisega kuivainetes. Kaebused on edastatud toidu tootjatele ja maaletoojatele, kes selgitavad välja saastumise põhjuse.