Roman Zaštšerinskile tuli Mooni võit üllatusena

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Andrejev, Jana Zaštšerinski ja Roman Zaštšerinski oma kohvikus.
Igor Andrejev, Jana Zaštšerinski ja Roman Zaštšerinski oma kohvikus. Foto: Artur Sadovski

Alles möödunud aasta 1. detsembril avatud kohviku Moon omaniku, tunnustatud tippkoka Roman Zaštšerinski jaoks tuli Eesti 50 parima restorani seas Tallinna parima tiitli pälvimine üllatusena.


Just seetõttu, et hääletamise ajaks oli kohvik pelgalt kolm kuud avatud olnud. Nii kiiresti tunnustust pälvida pole lihtne, kuid selge on see, et suurt rolli mängib siin Romani enda nimi ja söögikoha lihtsus võrreldes Tallinna vanalinnas iga nurga peal asuvate peenete restoranidega.

Romani enda sõnul oleks Ilmarise kvartalis asuva Mooni kohta kõige õigem öelda «bistroo», kuid paraku on sel sõnal eesti keeles hoopis teistsugune tähendus. Näiteks Prantsusmaal tähendavat bistroo keskklassi restorani, mis pakub head sööki soodsamalt ja ilma peene teeninduseta.

Parimate restoranide konkursi eestvedaja Aivar Hansoni hinnangul kvalifitseeruks aga Moon maailma mastaabis restoraniks - Eestis ongi aga probleemiks see, et restoraniks peetakse vaid peent valgete linadega söögikohta ja head sõna lihtsama variandi kirjeldamiseks ei olegi.

Sestap pole Hansoni sõnul midagi erilist ka selles, et nii Tartus kui Tallinnas saavutasid tänavu parima söögikoha tiitli parimate restoranide konkursi raames just kohvikud.

Oma olemuselt on Moon perererestoran, kus ka restoranis Ö peakokana töötava Roman Zaštšerinski kõrval tegutseb köögis tema tädipoeg, restorani Tšaikovski peakokk Igor Andrejev. Külaliste eest hoolitseb Romani sommeljeest abikaasa Jana Zaštšerinski.

Kuigi kohvik Moon sai avatud masu ajal, tundub, et idee on end õigustanud - alates esimesest päevast on see koht külastajatest tulvil ning tippkokkade lihtsamat loomingut mekkida ihkajad peaksid laua juba paar päeva varem kinni panema. Kui soovite tulla reedel või laupäeval, tasub kohad broneerida juba nädala alguses, soovitab peremees.

Romani sõnul moodustab osa Mooni menüüst vene köögi klassika - toidud, mida peakokad ise armastavad süüa ja mida vanaemad neile lapsepõlves valmistasid. Üheks heaks näiteks on borš veiselihaga. Lisaks on oluline kohaliku tooraine kasutamine ning lihtsus. «Mida te menüüst loete, seda te leiate, keerulisi nimesid seal ei ole,» kinnitas Roman.

Kohvik Mooni hinnad:
eelroad 50 - 135 krooni
supid 55 - 105 krooni
pearoad 95 -175 krooni
magustoidud 50 krooni
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles