Transiidikeskuse juht: edaspidi tuleb preemiat maksta ka suure kahju tekitajale

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transiidikeskuse osa töötajaid jäeti ilma jõulupreemiast, kuna üks brigaadi liige oli tekitanud tööandjale rahalist kahju.
Transiidikeskuse osa töötajaid jäeti ilma jõulupreemiast, kuna üks brigaadi liige oli tekitanud tööandjale rahalist kahju. Foto: Ants Liigus

Eelmisel nädalal otsustas Ringkonnakohus, et Transiidikeskuse ASi otsus jätta 2012. aastal osa töötajaid ilma jõulupreemiast on õigustühine ja töötajaid ebavõrdselt kohtlev. Ettevõtte juhatuse esimehe Erik Laidvee sõnul tähendab otsus seda, et edaspidi ei saa töötajaid heade töötulemuste eest premeerida, vaid tuleb maksta ka neile, kes on ettevõttele kahju toonud.

«Ringkonnakohtu lahend annab kõikidele Eesti tööandjatele järgmise suunise - preemia või boonuse maksmisel töötajatele heade töötulemuste alusel ei tohi erinevalt kohelda head tööd teinud töötajaid ja ettevõttele kahju tekitanud töötajaid. See tähendab, et kui premeerite osasid töötajaid heade töötulemuste eest, siis tuleb kõigile maksta. Oleme sunnitud kõigi Eesti tööandjate huvides selle otsuse edasi kaebama, et Riigikohtust tervemõistuslikku lahendit saada,» räägib Laidvee.

Tema sõnul ollakse olukorras, kus vaidluse osapooled ei sea kahtluse alla asjaolu, et tegemist ei olnud töötasu, vaid preemiaga, mille maksmiseks polnud ettevõttel ei seadusest tulenevat ega lepingulist kohustust. «Samuti ei seatud kahtluse alla asjaolusid, mis tingisid ettevõtte juhatuse sellise otsuse - et preemiat mittesaanud töötajad olid näidanud kehvemaid töötulemusi võrreldes teistega, põhjustanud Transiidikeskuse territooriumil avarii ning oma tööandjale mitmekümne tuhande euro suuruse kahju, mistõttu võis neid töötajaid preemiate maksmisel ebavõrdselt kohelda. Otse loomulikult tuleb võrdse töö eest maksta võrdset töötasu. Aga see ei saa ega tohi tähendada seda, et kõikidel töötajatel on vaatamata ebavõrdsetele töötulemustele õigus preemiatele,» lisab ta.

Transiidikeskuse AS on öelnud, et esitab käesolevas asjas kassatsioonkaebuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles